13:33 23.11.2015

Верховна Рада з 21 листопада має право сама перейменовувати міста та вулиці згідно із законом про декомунізацію - Парубій

3 хв читати
Верховна Рада з 21 листопада має право сама перейменовувати міста та вулиці згідно із законом про декомунізацію - Парубій

Перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій зазначає, що з 21 листопада 2015 року розпочинається другий етап дії закону про декомунізацію, коли парламент отримує право самостійно перейменовувати міста та вулиці в Україні.

"Після 21 листопада, відповідно до закону, Верховна Рада має право самостійно визначати та ухвалювати рішення щодо перейменування того чи того міста, тієї чи іншої вулиці, за поданнями Українського інституту національній пам'яті, за поданнями експертної спільноти. І я можу вас запевнити, що Верховна Рада повною мірою скористається своїм правом за цим законом і передбаченими законом повноваженнями. Нехай ніхто не думає, що зможе зупинити процес декомунізації України", - сказав А.Парубій на прес-конференції в Києві в понеділок.

Він нагадав, що до 21 листопада всі місцеві ради і громади мали можливість самостійно ухвалювати рішення і пропонувати Верховній Раді ту чи ту назву для свого населеного пункту, вулиці.

"І ми отримали в парламенті цілу низку таких подань. Дуже характерно, що багато з них надходило одразу після місцевих виборів - буквально першими рішеннями, які ухвалювали новообрані місцеві ради в Донецькій та Луганській областях, були рішення про перейменування своїх міст, вулиць", - зазначив він.

Перший віце-спікер запевнив, що до 21 лютого, що є, за його словами, символічною датою, тому що саме цього дня в 2014 році колишній президент України Віктор Янукович був вимушений покинути Україну в результаті Революції гідності, в період, коли в Україні згадують Майдан, парламент ухвалюватиме рішення і "крок за кроком знищуватиме та відсікатиме тоталітарне минуле".

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович пояснив, що в інституті буде створено спеціальну експертну комісію з науковців-представників академічних інститутів Національної академії наук України (Інституту історії України, Інституту української мови, Інституту української археографії та джерелознавства) і Національної спілки краєзнавців, яка подаватиме відповідні пропозиції до парламенту. "Крім того, ми звертаємося спеціально до представників громадських організацій, зокрема Ініціативної групи "1 грудня", щоб вони приєдналися до цієї праці як дорадчи голос", - додав він.

В.В’ятрович звернувся до територіальних громад і зазначив, що в інституті готові до 21 грудня цього року почути їхню думку щодо перейменування міст і вулиць та врахувати її вже в експертних пропозиціях, які подаватимуть до парламенту.

Він нагадав, що в питанні перейменування вулиць у нових міських, сільських і селищних голів є час до 21 лютого 2016 року, і позбавлення від тоталітарної спадщини у вигляді пам'ятників або пам'ятних табличок до 21 лютого також є безпосередньою відповідальністю місцевої влади.

"На другому етапі декомунізації ми переходимо від етапу колективної безвідповідальності до етапу індивідуальної відповідальності. Якщо міські голови не реалізують цього другого етапу декомунізації, тоді, очевидно, кожен громадянин України може подати на конкретного міського голову до суду за саботаж виконання цього закону, і цим законом передбачено відповідальність, зокрема кримінальну", - наголосив голова Українського інституту національної пам'яті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА