14:15 07.12.2015

Порошенко ветував і запропонував ВР відхилити ухвалений закон щодо продовження до 2017 р. мораторію на відчуження сільгоспземель

2 хв читати
Порошенко ветував і запропонував ВР відхилити ухвалений закон щодо продовження до 2017 р. мораторію на відчуження сільгоспземель

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону №767-VІІІ "Про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель", ухваленого Верховною Радою України 10 листопада 2015 року.

Як повідомляється на президентському порталі в понеділок, поданий на підпис главі держави закон передбачає продовження терміну дії мораторію на продаж або відчуження земель сільськогосподарського призначення на один рік, до 1 січня 2017 року.

"Мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення був запроваджений з 1 січня 2002 року, одночасно із набуттям чинності новим Земельним кодексом України, як тимчасовий нетривалий (до 1 січня 2005 року) захід, направлений на підготовку законодавства до запровадження повномасштабного ринку земель. Проте мораторій неодноразово продовжувався і діє вже 14 років, суттєво обмежуючи права власників земельних ділянок, а також створюючи невиправдані перешкоди у внесенні інвестицій в аграрний сектор економіки", - йдеться в повідомленні.

На президентському порталі наголошується, що заборона на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення порушує конституційні права майже 7 млн власників земельних паїв, що отримали ділянки в приватну власність під час першого етапу земельної реформи - розподілу на паї колгоспних земель, а також "створить передумови до подальшого зволікання урядом із виконанням завдання щодо підготовки законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення ".

Таким чином, президент прийняв рішення повернути закон до Верховної Ради з проханням відхилити його як такий, що не відповідає Конституції України. "Зазначена заборона не відповідає ст. 41 Конституції України, відповідно до якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю", - йдеться в повідомленні.

Як зазначалося, на підтримку відповідного законопроекту №3404 на засіданні 10 листопада проголосували 309 народних депутатів.

Закон передбачає, що до набуття чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше за 1 січня 2017 року, не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Під час обговорення закону керівник парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин, член фракції "Блок Петра Порошенка" Тарас Кутовий запропонував, щоб Кабінет Міністрів до 1 березня 2016 року розробив документи, що стосуються земельних питань. У свою чергу лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко зазначив, що парламент очікує від уряду "цивілізованого європейського порядку обігу землі".

У свою чергу фракції ВО "Батьківщина" та Радикальної партії під час обговорення закону пропонували продовжити мораторій на п’ять років - до 1 січня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА