16:08 08.12.2015

У ВР зареєстровано законопроект, що забороняє торгівлю з окупованими територіями і вибори на них - Сироїд

2 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект, що забороняє торгівлю з окупованими територіями і вибори на них - Сироїд

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про тимчасово окуповану територію України", що забороняє торгівлю з окупованими територіями, їх водо- та енергопостачання, а також встановлює правовий режим лінії розмежування.

"Ми зареєстрували законопроект "Про тимчасово окуповану територію України". Цей законопроект пропонує кілька важливих речей, головні з яких: заборона постачання на окуповані території паливно-енергетичних ресурсів та води. Це означає, що уряд не зможе постачати, наприклад, електроенергію до Криму", - написала віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд (обрана до парламенту за списками партії "Самопоміч") на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Крім того, за її словами, закон "забороняє ввезення вантажів (товарів) з окупованих територій, окрім особистих речей громадян". "Тобто уряд не зможе купувати вугілля в "ДНР", і ми не будемо фінансувати терористів", - пояснила віце-спікер.

Закон також "встановлює правовий статус державного та митного кордону для лінії розмежування". "Це означає, що якщо ми не можемо контролювати кордон із Росією, то, принаймні, ми маємо контролювати кордон із "ДНР" і "ЛНР", - наголосила віце-спікер.

"Забороняє проведення виборів та референдумів на тимчасово окупованій території. Тому що неможливо проводити вибори за українським законодавством на територіях, де немає держави Україна. Тому що після терактів у Парижі президент США заявив, що терористи мають бути знищені. Знищені, а не обрані", - додала О.Сироїд.

При цьому віце-спікер зазначила, що "один із небагатьох шансів цього законопроекту перетворитися на закон - це тиск із боку суспільства".

За її словами, Україна, "по суті, сама фінансує окупантів, торгуючи з ними". "Українське законодавство не те що не заважає, а навіть сприяє забезпеченню окупаційних військ необхідними для них ресурсами, зокрема електроенергією, яка є критично необхідною для функціонування, наприклад, ворожих радіолокаційних систем. Відсутність визначення межі тимчасово окупованої території, режиму її перетину особами та порядку перевезення через неї товарів призводить до масової корупції на контрольних пунктах в'їзду-виїзду і контрабанди. Це політика "страуса" з боку держави - усі знають про контрабанду, про вугілля, яке ми купуємо в "ДНР", про корупцію на пунктах в'їзду-виїзду в окуповані території, про продаж електроенергії, але врегулюванням проблем займаються активісти, що блокують постачання товарів до Криму", - пояснила О.Сироїд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА