15:54 09.12.2015

ВР хоче імплементувати окремі стандарти РЄ в контексті попереднього ув'язнення українців

2 хв читати
ВР хоче імплементувати окремі стандарти РЄ в контексті попереднього ув'язнення українців

Верховна Рада має намір імплементувати окремі стандарти Ради Європи до закону України про попереднє ув'язнення.

За законопроект "Про внесення змін до закону України про попереднє ув'язнення, що стосуються імплементації окремих стандартів Ради Європи" (№ 2291-а) в першому читанні проголосували 248 народних депутатів.

Як наголошується в пояснювальній записці, документ пропонує змінити філософію заборони контактів із зовнішнім світом на філософію вирішення таких контактів з урахуванням можливостей їх обмеження у відповідності зі стандартами, закріпленими в документах Ради Європи та виданими Європейським судом з прав людини та Європейським комітетом з питань запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Законопроект передбачає, що особи, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, мають право ознайомитися з правами, обов'язками та вимогами режиму в друкованому вигляді доступною мовою. Закріплюється право не лише ознайомитися з правилами тримання під вартою, але і з порядком доступу до юридичної та медичної допомоги, а також у друкованому вигляді.

Запропоновано також зняти обмеження можливостей ув’язнених купувати протягом місяця за безготівковим розрахунком продукти харчування, предмети першої необхідності.

Законопроект також пропонує надати право мати при собі документи, фотографії та записи, за винятком тих, які можуть допомогти втекти з-під варти, або які сприятимуть підготовці інших правопорушень.

Документ також передбачає регламентування норм утримання в камерах. Відповідно до запропонованих норм, не повинні використовуватися камери менше 6 кв. м, причому при розрахунку площі камери не враховується площа санітарного вузла. Відстань між стінами камери не може бути менше 2 м.

Відповідно до законопроекту, побачення з родичами або іншими особами надається взятому під варту адміністрацією місця попереднього ув'язнення не менше одного разу на сім днів, у разі відсутності рішення слідчого або суду, що здійснюють кримінальне провадження, в їх забороні. Побачення мають відбуватися у відкритих умовах.

Законопроект також закріплює право ув'язнених на телефонні дзвінки, зокрема в мережі мобільного зв'язку, а також встановлює інший порядок реалізації права на листування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА