19:05 10.12.2015

ВР не змогла проголосувати за призначення позачергових виборів мера Кривого Рогу

3 хв читати
ВР не змогла проголосувати за призначення позачергових виборів мера Кривого Рогу

Верховна Рада України не змогла проголосувати за призначення позачергових виборів Криворізького міського голови, яке планували призначити на 27 березня 2016 року.

Близько півгодини цей проект закону ставили на сигнальне голосування, проте документ так і не зміг набрати мінімально необхідних 226 голосів, тому спікер Верховної Ради Володимир Гройсман так і не поставив цей проект закону на офіційне голосування.

Депутати кількох фракцій проводили консультації прямо в сесійній залі парламенту, а після того, як із цього питання не вдалося знайти консенсус, спікер закрив пленарне засідання.

"Ми проведемо додаткові консультації. На сьогодні наше засідання закривається", - сказав В. Гройсман.

Перед цим депутати коаліції на раді коаліції нібито погоджували питання виборів мера Кривого Рогу. Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїед зачитала з парламентської трибуни текст погодженого проекту закону: "У зв'язку з неможливістю виконання Криворізьким міським головою своїх повноважень, з метою забезпечення реалізації громадянами України гарантованого їм Конституцією України виборчого права на виборах Криворізького міського голови Верховна Рада України ухвалює: призначити позачергові вибори Криворізького міського голови на 27 березня 2016 року і провести їх в порядку, визначеному законом України "Про місцеві вибори".

Проте деякі народні депутати, що не входять до коаліції, висловили незадоволення цим документом. Також коаліції не вистачило голосів для ухвалення проекту постанови про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року (№3616).

Крім того, народний депутат України з фракції Опозиційний блок Дмитро Шпенов заявив, що зареєстрував у Верховній Раді законопроект про проведення позачергових виборів Львівського міського голови.

"Я зареєстрував дзеркальний законопроект позачергових виборів мера Кривого Рогу щодо виборів мера Львова", - заявив Д.Шпенов під час обговорення законопроекту про проведення позачергових виборів мера Кривого Рогу на вечірньому засіданні парламенту в четвер.

Народний депутат заявив, що законопроект про проведення позачергових виборів у Кривому Розі порушує Конституцію України.

Він зазначив, що Конституція України не передбачає, щоб Верховна Рада достроково припиняла повноваження міського голови. За його словами, це винятково прерогатива судів і Центральної виборчої комісії.

Як повідомлялося, на сайті Центральної виборчої компанії (ЦВК) було оприлюднено інформацію, згідно з якою представник "Опозиційного блоку" Юрій Вілкул переміг у другому турі виборів міського голови Кривого Рогу, що відбувся 15 листопада. Кандидат від "Самопомочі" Юрій Милобог подав скарги на порушення під час виборчого процесу, відкрито кримінальне провадження за фактами фальсифікацій.

Різниця між кандидатами становила 752 голоси (0,42% з тих, що проголосували), при цьому в 6 із 7 районів міста лідирував Ю.Милобог. Жителі Кривого Рогу, не згодні з результатами виборів мера, вимагають скасування рішення міськвиборчкому. Голова ЦВК Михайло Охендовський заявив, що у ЦВК немає підстав ставити під сумнів результати виборів.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань перевірки фактів порушень під час голосування на виборах мера Кривого Рогу рекомендувала призначити позачергові вибори.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА