14:54 18.12.2015

Депутати під час дискусії щодо держбюджету-2016 можуть відмовитися від 40% зниження ЄСВ

3 хв читати
Депутати під час дискусії щодо держбюджету-2016 можуть відмовитися від 40% зниження ЄСВ

Депутати у рамках дискусії про прийняття державного бюджету на 2016 рік, що почалася 17 грудня на чинній податковій базі порушили питання про можливу відмову від зниження єдиного соціального внеску (ЄСВ) на 40% з 1 січня 2016 року, рішення про яке було прийнято ще у березні 2015 року, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до переговорів.

"З пропозицією відкласти на рік зниження ЄСВ погодилися представники майже всіх фракцій: так можна уникнути ухвалення "неприємних" законопроектів про структурні реформи і додатково розподілити ще понад 50 млрд грн. Категорично проти були "Самопоміч" і, як це не дивно, Мінфін", - сказав співрозмовник агентства, коментуючи перше засідання робочої групи з підготовки погодженого проекту держбюджету-2016.

Він нагадав, що в початковому урядовому проекті держбюджету-2016, поданому до Ради у вересні, Кабмін також пропонував відмовитися від зниження ЄСВ.

Джерело додало, що проти відмови від зниження ЄСВ виступила також глава податкового комітету Ніна Южаніна, яка в цьому питанні виявилася солідарна з міністром фінансів Наталією Яресько.

Співрозмовник агентства уточнив, що група почала свою роботу з узгодження прибуткової частини і продовжить її в п'ятницю після обіду, після чого приступить до розгляду видаткової для збалансування бюджету з цільовим показником дефіциту 3,7% ВВП.

За його словами, серед тем, які учасники робочої групи встигли обговорити на першому засіданні, - відмова від авансових платежів за податком на прибуток з переходом до щоквартальної сплати цього податку, збереження спрощеної системи оподаткування із скороченням її ліміту з 20 млн грн до 5 млн грн і можливим незначним збільшенням (на 1 процентний пункт) збільшенням ставки єдиного податку.

Джерело зазначило, що завданням створеної групи є підготовка погодженого варіанта проекту держбюджету й супутніх йому законопроектів до вівторка, 22 грудня.

Як повідомлялося, наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування і легалізації фонду оплати праці. Документ припускав зниження ставки ЄСВ вже з 2015 року за виконання підприємствами умов: збільшення фонду оплати праці мінімум на 30% порівняно з його середнім розміром у 2014 році; середній платіж за одну застраховану особу - не менш ніж 700 грн на місяць; середня зарплата на підприємстві - вища від трьох мінімальних (3,654 тис. грн в місяць).

У такому разі підприємство могло збільшувати фонд оплати праці, фактично, не збільшуючи відрахування до соцфондів за рахунок пропорційного зниження ставки ЄСВ на роботодавця (але не більше, ніж у 2,5 раза). Проте з такої підвищеної зарплати, як і раніше, мав би стягуватися податок на прибутки фізичних осіб (15-20%), воєнний збір (1,5%) і єдиний соціальний внесок із працівника (3,6%).

Через жорсткі критерії участі в експерименті в реальності він не запрацював, тому у березні 2015 року умови для входу в експеримент були пом'якшені. Зокрема, поріг підвищення середньої зарплати на підприємстві для участі в експерименті був знижений з 30% до 20%, а також скасована норма мінімальної середньої зарплати для участі в експерименті в три мінімальних.

Тоді ж депутати вирішили знизити чинні ставки ЄСВ для всіх підприємств на 40% з 2016 року. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час голосування за закон зазначив, що таке радикальне зниження ЄСВ потребує узгодження з міжнародними фінансовими партнерами України.

Глава податкового комітету Н.Южаніна, яка разом з іншими депутатами внесла до парламенту альтернативний мінфінівський ліберальний проект податкової реформи, раніше заявляла: відмова від зниження ставки ЄСВ на 40% ніколи не "пройде" через парламент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА