13:47 12.01.2016

Філатов: Відтермінування Києвом визнання юрисдикції МКС потрібно для захисту учасників АТО

2 хв читати
Філатов: Відтермінування Києвом визнання юрисдикції МКС потрібно для захисту учасників АТО

Трирічне відтермінування визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, передбачене в перехідних положеннях запропонованих змін до Конституції України в частині правосуддя, необхідне для гарантування безпеки українських військовослужбовців на Донбасі, пояснив представник президента в Конституційному суді Олексій Філатов.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", під час пленарного засідання Конституційного Суду у вівторок із розгляду подання Верховної Ради щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя О. Філатов виступив з поясненнями по суті розгляду справи, озвучивши ключові тези пропонованих змін, після чого відповів на запитання суддів.

Зокрема, відповідаючи на запитання судді КС Миколи Мельника, чим викликано прописане в прикінцевих положеннях законопроекту відтермінування на 3 роки набуття чинності норми про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, О. Філатов наголоси, що при визнанні юрисдикції МКС необхідно враховувати не лише правовий та суспільний аспекти, але й аспект безпеки, міжнародну ситуацію, в якій перебуває Україна.

"Моє розуміння полягає в тому, що, враховуючи ситуацію на сході України і військовий конфлікт... враховуючи досвід країн, у яких були аналогічні ситуації... визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду матиме певні позитивні наслідки, так і певні ризики з точки зору, зокрема, українських військових, які змушені брати участь у військовому конфлікті",- сказав О. Філатов.

У цьому контексті він продовжив: "З цих міркувань, сподіваючись на те, що у найближчий рік чи, може, трохи більше, цей конфлікт буде остаточно врегульовано, суб'єкт конституційної ініціативи запропонував певний перехідний період для того, щоб певним чином підготувати це рішення для практичного запровадження".

Близько 13.00 вівторка у засіданні суду було оголошено перерву до 14.00.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА