16:19 12.01.2016

Філатов роз'яснив у КС суть змін функцій прокуратури, пропонованих президентським проектом до Конституції

2 хв читати
Філатов роз'яснив у КС суть змін функцій прокуратури, пропонованих президентським проектом до Конституції

Прокуратура має бути позбавлена функцій слідства, а термін "процесуальне керівництво" не слід трактувати в широкому аспекті, оскільки він зводиться лише до виконання прокурором дій, необхідних для належної підтримки обвинувачення в суді, пояснив заступник голови Адміністрації президента України, представник глави держави в Конституційному суді Олексій Філатов під час розгляду справи про конституційність законопроекту про внесення змін до Основного закону в частині правосуддя.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у вівторок під час виступу на пленарному засіданні Конституційного Суду з розгляду подання парламенту О.Філатов відповів на запитання суддів КС щодо змін у функціях органів прокуратури, які передбачені законопроектом.

"Прокуратура має бути позбавлена функцій слідства. Саме ця ідея закладалася в запропонований законопроект. Функція прокуратури має бути в підтримці державного обвинувачення в суді. Це основна функція", - сказав О.Філатов.

За його словами, для того, щоб належним чином здійснювати саме цю функцію, прокурор повинен мати певні повноваження у рамках досудового розслідування.

Представник президента в КС пояснив, що прокурор несе відповідальність за належне представлення держобвинувачення. "Функція, яка визначена як процесуальне керівництво... полягає в тому, що прокурор має визначати, що йому необхідно для якісного виконання функції з підтримки державного обвинувачення в суді. І лише цим необхідно обмежуватися - організацією та процесуальним керівництвом", - наголосив О.Філатов.

Водночас він визнав, що законодавство потребує вдосконалення "для правильного трактування та змістовного наповнення термінів для виключення будь-якого іншого тлумачення" функцій прокурора. Тобто, за словами О.Філатова, необхідно зробити так, щоб виключити тлумачення про те, що прокурор може самостійно здійснювати слідство або виконувати самостійно відповідні розшукові дії.

"Про це в жодному разі не йдеться, йдеться лише про направлення, лише про перевірку правильності здійснення тих чи тих дій. Саме це входить у поняття організації та процесуального керівництва", - розповів він.

Представник президента висловив сподівання, що в подальшому до кримінально-процесуального законодавства України буде внесено корективи, що виключають ширше тлумачення функцій прокурора.

О.Філатов закінчив відповідати на запитання суддів КС і учасників процесу, після нього з поясненнями виступив залучений до участі в розгляді справи голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА