12:49 18.01.2016

Гризлов: Ми можемо серйозно просунутися в реалізації Мінських угод

4 хв читати
Гризлов: Ми можемо серйозно просунутися в реалізації Мінських угод

Повноважний представник Росії в контактній групі щодо України, постійний член Ради безпеки РФ Борис Гризлов з обережним оптимізмом оцінює перспективи мирного врегулювання на Донбасі у рамках мінського процесу.

"Я саме хотів звернути вашу увагу, що ми не розглядаємо поточну ситуацію як безвихідь. Є багато шляхів і проривних варіантів дії. Моє завдання - роз'яснити це учасникам процесу. Але ви праві в тому, що є сили, зацікавлені, щоб ситуація перебувала у безвиході. І гірше того, деякі хочуть уникнути відповідальних вчинків щодо реалізації Мінських угод, і тому їм вигідно представити стан справ як безвихідь. Але у мене немає сумнівів, що нині ми можемо серйозно просунутися в реалізації Мінських угод. Мої зустрічі і в Києві, і в Мінську це лише підтверджують", - заявив Б.Гризлов в інтерв'ю "Коммерсанту", яке оприлюднено на сайті видання.

Він пояснив, що "в кожній з груп є певні посування".

"Зокрема, обмін полоненими, хоч і не у форматі "всіх на всіх", а в інших форматах, триває. Вирішуються питання розмінування, гуманітарні питання, і навіть у політичній групі, яка привертає велику увагу, є посування", - сказав Б.Гризлов.

При цьому він категорично проти штучного затягування термінів виконання Мінських домовленостей.

"Російські учасники контактної групи та її підгруп опрацьовують масу деталей, щоб за ними ніхто не сховався. Усі мають пам'ятати про відповідальність за затягування в пошуку рішень і перед керівництвом своїх країн, і перед людьми, що страждають від тривалої гуманітарної катастрофи", - зазначив повпред РФ.

Він наголосив, що "кожен із пунктів комплексу заходів має бути реалізований, і якщо для цього знадобиться додатковий час, то всі сторони повинні будуть докласти максимум зусиль для того, щоб виконати домовленості".

За словами Б.Гризлова, "засідання контактної групи будуть регулярними". "Найближче заплановано на 20 січня. А коло питань загалом ми вже намітили. Але фронт роботи величезний і не зводиться лише до цих проблем", - додав він.

При цьому, коментуючи твердження, що з'явилися в ЗМІ, про зміну формату на так званий "Мінськ-3", Б.Гризлов пояснив, що Росія надалі дотримується мінського комплексу заходів.

"Російська Федерація дотримується тих позицій і заходів, які були закріплені 12 лютого 2015 року в Мінську. І у нас немає підстав говорити про якісь інші домовленості", - сказав Б.Гризлов.

Він нагадав, що сторонами конфлікту на сході України є Київ та Донбас. "Згідно з Мінськими домовленостями, під якими підписалася Україна, зміни до Конституції України в частині децентралізації, закон про вибори мають бути погоджені з Донбасом", - повідомив повпред.

"Сторін лише дві: це Донбас і Київ. Питання визначення конкретних термінів виконання пунктів комплексу заходів може здобути підтримку у контактної групи. Проте важливо пам'ятати, що Україна досі не погодила з Донбасом і не прийняла поправок до Конституції та поправки до закону про особливий статус, без яких неможливо буде повною мірою реалізувати інший пакет Мінських угод", - сказав Б.Гризлов.

Він пояснив, що питання про проведення місцевих виборів на Донбасі є важливим у порядку денному роботи контактної групи.

"Я вважаю, що у нас є хороша основа для того, щоб провадити переговори, - це комплекс заходів із виконання Мінських угод, якому 12 лютого виповниться рівно рік. Звичайно, всі сторони, які підписували ці угоди, хочуть отримати результат. Важливо, щоб ці результати повністю відповідали комплексу заходів, духу і букві Мінських угод. Нині одне з важливих питань у рамках роботи контактної групи і політичної підгрупи - це закон про вибори (на території самопроголошених народних республік Донецька та Луганська - "Ъ"). І крім того, необхідно, щоб була реалізована одна з домовленостей засідання 13 січня про обмін військовополоненими", - розповів повпред.

При цьому Б.Гризлов назвав конструктивним налаштування представників Донбасу в контактній групі в питанні проведення виборів.

"Робота контактної групи в цьому напрямі зупинятися не буде. Самі представники від південно-східних регіонів налаштовані конструктивно. Завдання ж контактної групи - бути майданчиком для приведення всіх позицій до спільного знаменника, міжнародних вимог і кінець кінцем до неухильного дотримання букви і духу Мінських угод", - сказав він.

За його словами, "альтернативи Мінським угодам не існує, і абсолютно логічно, що коли стало зрозуміло, що пункти угод у 2015 році виконані не будуть, було прийнято рішення продовжити мінський формат у 2016 році".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА