13:37 22.01.2016

Сорос закликає до компромісу щодо тимчасового посилення повноважень президента України для судової реформи

2 хв читати
Сорос закликає до компромісу щодо тимчасового посилення повноважень президента України для судової реформи

Тимчасове посилення повноважень президента України для боротьби з корупцією в судовій системі та прокуратурі і їх реформування є допустимим, і необхідно досягти компромісу з цього питання з Верховною Радою, вважає відомий філантроп Джордж Сорос.

"Необхідно досягти компромісного рішення: додаткові повноваження президента з тимчасовою перспективою - лише на два роки, щоб відбулася реформа, і потім президентські повноваження також закінчаться, і почне працювати нова Конституція повноцінна", - описав можливий варіант Дж.Сорос у п'ятницю у рамках Українського сніданку в Давосі, організованого Фондом Пінчука.

Він визнав, що є великий опір із боку депутатів збільшенню повноважень президента, але необхідно досягти серйозного балансу.

Дж.Сорос зазначив, що обговорював необхідність судової реформи з Петром Порошенком на зустрічі в Давосі 21 січня. На думку філантропа, чий благодійний фонд "Відродження" працює в Україні вже понад 25 років, Венеціанська комісія прийняла вигідне рішення для України про необхідність комплексної реформи судової системи та внесення змін до Конституції.

Дж.Сорос також вітав заяву міністра Німеччини Вольфганга Шойбле про необхідність нового плану Маршалла для Європи у зв'язку з проблемою міграції та включення до нього як складника плану для України.

"Україна - один із найцінніших активів, які є у ЄС: і в плані військового захисту, і в плані відновлення цінностей і принципів, на яких була побудована ідея ЄС", - вважає філантроп.

Він пояснив, що якщо Україна зазнає поразки у боротьбі з агресією Путіна і проведенні реформ, то стане ще одним джерелом міграції і нестабільності в Європі.

"Ми сподіваємося, що ці побоювання не виправдаються, і Україна має стати частиною цього нового плану Маршалла для Європи", - сказав Дж.Сорос.

Водночас він наголосив, що Україна має виконати і свою частину роботи у проведенні реформ, які виправдали б і показали необхідність подальшої підтримки країни.

На його думку, така додаткова підтримка зробить ще ефективнішими санкції стосовно Росії, продемонструвавши її населенню, що погіршення ситуації в країні пов'язане не із західними санкціями, а з неефективним управлінням.

Філантроп додав, що напередодні на зустрічі з П.Порошенком ще раз відзначив важливість не упустити цей чудовий момент для реформ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА