15:19 26.01.2016

Ідея Яценюка про референдум щодо Конституції - сигнал президентові про необхідність збереження коаліції та Кабміну, вважають політологи

3 хв читати

Ідея прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо проведення референдуму стосовно внесення змін до Конституції країни в частині децентралізації є сигналом главі держави Петру Порошенку, спрямованим на збереження коаліції та нинішнього уряду, вважають політичні експерти.

"Яценюк, "Народний фронт" дають сигнал президентові, що якщо вони виходять із коаліції, то ніяких голосувань за конституційні зміни в частині децентралізації не буде, тому що у них є інший погляд та інший проект: нехай народ скаже, де мають бути кордони України", - сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

На його думку, референдум в українських реаліях є дуже небезпечним інструментом, оскільки в певних умовах він може дати розрядку і допомогти вийти з кризи, а в інших умовах – може загострити кризу. "Навіть якщо на референдумі 80% проголосують за щось, а 20% - проти, то ці 20% - ця дуже велика кількість громадян, які можуть бути озброєними, активними, ще якимись. Такі референдуми необхідно готувати роками", - зазначив В.Карасьов.

Експерт наголосив, що в зрілих європейських демократіях референдуми використовують лише на місцевому рівні, тому що в місцевих питаннях народ є експертом. "Я скажу непопулярну річ, що народ не є експертом у конституційних питаннях, особливо таких, як війна і мир, реінтеграція Донбасу. Таку відповідальність мають узяти на себе політики. Так, це ризиковано, але це їхня робота. Необхідно робити вибір, а не перекладати його на плечі людей", - переконаний він.

"Це такий публічний сигнал від Яценюка Петру Порошенку, що я тут, не забувайте про мене, ми політичні союзники", - вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала

Політолог зазначив, що виступав за проведення референдуму ще тоді, коли ухвалювали рішення про "особливий статус" Донбасу. "Усі б сказали, що такий статус не можна надавати, і наш президент на переговорах із міжнародними партнерами говорив би, що народ проти цього. А на сьогодні порядок денний формують за нас. Але в політиці все треба робити вчасно, зараз це вже не зіграє", - вважає він.

Політичний експерт Володимир Цибулько звернув увагу, що ініціатива змін до Конституції України весь час виходить від президента, і коли Кабмін раптом починає включатися в цей процес, то це свідчить про "певну вторинність і втрату відчуття такого півкроку вперед". "Яценюк і його команда втрачають здатність нав'язувати власну гру, маючи велику і дуже важливу фракцію в парламенті", - пояснив він.

Експерт також зазначив, що сценарії таких заяв уже були випробувані іншими політиками на початку року. "Той же Ляшко заявив, що фракція Радикальної партії не проголосує за так званий особливий статус Донбасу. Потім висловилися інші фракції. Після цього була заява Банкової, що особливий статус Донбасу неможливий, але децентралізацію необхідно голосувати. Але децентралізація - це також не фішка Яценюка", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА