16:11 28.01.2016

Порошенко оперативно підписав ухвалені вранці ВР зміни до регламенту парламенту

3 хв читати
Порошенко оперативно підписав ухвалені вранці ВР зміни до регламенту парламенту

Президент України Петро Порошенко в четвер удень підписав ухвалений у четвер уранці Верховною Радою закон, яким депутати внесли зміни до регламенту українського парламенту в частині порядку попереднього затвердження та ухвалення законопроекту про внесення змін до Основного закону України.

Відповідну інформацію оприлюднено на сайті глави Української держави близько 15:15 четверга.

"Президент підписав закон України №948-VIII "Про внесення змін до статті 149 регламенту Верховної Ради України", який був проголосований парламентом сьогодні і надійшов президенту на підпис", - зазначили в прес-службі глави держави.

Як повідомлялося, на ранковому пленарному засіданні 28 січня Верховна Рада України внесла зміни до регламенту українського парламенту в частині порядку попереднього затвердження та ухвалення законопроекту про внесення змін до Основного закону України.

Зокрема, законодавці закріпили з регламенті парламенту норму такого змісту: "Якщо законопроект про внесення змін до Конституції... був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії".

31 серпня Верховна Рада попередньо схвалила законопроект (№2217а/П1). Згідно із законодавством, законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений більшістю від конституційного складу парламенту, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосували не менше ніж 300 народних депутатів. Проте, за оцінками експертів, поки що немає необхідних 300 голосів, оскільки значна частина депутатів переконана, що таким чином буде узаконений особливий статус ОРДЛО.

Згідно з календарним планом, останній пленарний тиждень поточної сесії відбудеться 25-29 січня, а закриття третьої сесії Верховної Ради VIII скликання відбудеться 2 лютого. Цього самого дня заплановано відкриття четвертої сесії.

У грудні минулого року голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначав, що якщо цей законопроект не буде остаточно схвалений до кінця поточної сесії, то реформа децентралізації буде відкладена на кілька років.

"Неухвалення цього рішення призведе до того, що його доведеться відкласти на рік. Це передбачає процедура. Потім ще рік займатися конституційним процесом, це якщо все буде добре... Це займе чотири-п’ять років. Скажіть, ви хочете жити чотири-п’ять років у нинішній системі? Я - не хочу", - заявляв В.Гройсман.

19 січня до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 51 народного депутата про офіційне тлумачення положення ст. 155 Основного закону "на наступній черговій сесії Верховної Ради".

Повідомлялося також, що депутати вирішили звернутися до КС у зв'язку з нестачею голосів для остаточного голосування щодо президентського законопроекту (№2217а/П1) про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Ухвалення конституційних змін передбачене Мінськими домовленостями, тому в запропонованому президентом України Петром Порошенком проекті є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом.

Водночас керівник парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що у Верховній Раді є 300 мінімально необхідних голосів для остаточного затвердження проекту змін до Конституції в частині децентралізації, але безрозсудно голосувати за нього без кроків агресора для врегулювання ситуації на Донбасі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА