16:49 05.02.2016

Абромавичус пропонує в широкому перезавантаженні змінити Генпрокурора і сформувати Кабмін з технократів на чолі з Яресько

3 хв читати
Абромавичус пропонує в широкому перезавантаженні змінити Генпрокурора і сформувати Кабмін з технократів на чолі з Яресько

Політичну кризу в Україні необхідно використовувати для перезавантаження, в рамках якої сформувати повністю технократичний уряд із гарантіями незалежної роботи і підтримкою коаліції, а також змінити кілька інших осіб, зокрема генерального прокурора Віктора Шокіна, вважає глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавичус, який подав у відставку через тиск, що чинився на нього.

"Тільки повністю технократичний уряд здатний, звичайно, з допомогою гарантій президента і коаліції, посунути нас на зовсім інший рівень прогресу і стандартів життя... Я запропонував кандидатуру (глави Мінфіну) Наталії Яресько з умовою, що новий прем'єр сама може набирати міністрів з повною свободою вибору", - сказав він в інтерв'ю Associated Press.

А. Абромавичус додав, що на рівень заступника міністра і вище необхідно призначити лише тих, хто не був в уряді до Майдану.

"Давайте використаємо ситуацію, коли є можливість повного перезавантаження і призначимо нового керівника ГПУ", - додав міністр.

За його словами, проблема полягає не лише в конкретних людей, хоча таких людей дуже багато і "від імен нікуди не дінешся". Зокрема, А. Абромавичус виступив за відхід з політики Ігоря Кононенка - одного з лідерів пропрезидентського "Блоку Петра Порошенка" і давнього бізнес-партнера глави держави.

Глава МЕРТ наголосив, що необхідно провести кардинальну реформу самого Кабінету Міністрів. "В уряді не створені умови для ефективної роботи технократів. Система застаріла, вона забюрократизована, складна. Я запропонував закрити міністерство (секретаріат) Кабміну: історично багато бізнесів та олігархічні структури позасовували туди своїх людей і лобіюють", - пояснив він, навівши як позитивні приклади Канаду та Словаччину.

За його словами, апарат секретаріату Кабміну бойкотує і саботує ініціативи міністерств, в ньому побудована практично паралельна структура до міністерств, а замість нього необхідно створити ефективний офіс прем'єра з 30-50 людей.

А. Абромавичус зазначив, що робота Кабміну неефективна через сотні дрібних питань, що виносяться на його обговорення, аж до "передання Skoda 1988 року від ФДМ Черкаської облдержадміністрації", а також відсутність чіткого поділу повноважень з Адміністрацією президента.

Глава Мінекономрозвитку повідомив, що на зустрічі з прем'єром і міністрами 4 лютого всі визнали, що сформована ситуація - це холодний душ і можливість дуже серйозних системних змін.

За його словами, обговорювався серйозний список пропозицій і вимог до парламенту і президента. "Щоб депутати не втручалися в діяльність уряду, не ходили кімнатами і не лобіювали; щоб було більше прозорості - всі зустрічі реєструвалися і дзвінки записувалися; щоб була прозорість у структурі будь-якого бізнесу і власники медіа компаній не могли мати іншого бізнесу...", - перерахував міністр кілька з них.

Він додав, що також порушувалося питання зарплат, оскільки при формуванні нинішнього уряду обіцяли за півроку створити прозорий їхній фонд, проте минуло вже 14 місяців, а результат відсутній.

Водночас А. Абромавичус зазначив, що список має бути набагато довший і проблеми настільки глибинні, що "такими маленькими обіцянками, які не зовсім зрозуміло як імплементувати", їх не вирішити.

"Ті міністри, які відкликали заяви про відставку, вірять, що цей список далеко не повністю визначений, буде імплементований. Я поки що таких гарантій не бачив: насилу віриться, що дві години сіли і поговорили - і все буде імплементуватися", - пояснив А. Абромавичус свою відмову від повернення до уряду на відміну від інших міністрів, які відкликали свої заяви про відставку.

Він наголосив, що в такому перезавантаженні важлива підтримка президента Петра Порошенка і нинішнього прем'єра Арсенія Яценюка, на яких орієнтовані дві найбільші фракції в парламенті і коаліції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА