15:35 14.02.2016

Без чіткого вирішення українського кризи неможливо повернутися в стабільну систему європейської безпеки - експерт

2 хв читати
Без чіткого вирішення українського кризи неможливо повернутися в стабільну систему європейської безпеки - експерт

Український експерт, член Групи мудреців ОБСЄ Олександр Чалий повідомив, що група дійшла висновку щодо неможливості повернутися в стабільну систему безпеки в Європі без вирішення українського питання.

"Є чітке розуміння того, що найглибша криза європейської безпеки викликана незаконною анексією Криму і тими подіями, які відбулися на сході України. Тобто українське питання сьогодні є ключовою причиною європейської кризи у сфері безпеки. Без чіткого вирішення українського питання повернутися в стабільну систему європейської безпеки, як це було зафіксовано в Гельсінкі та Парижі, неможливо", - сказав він журналістам на полях Мюнхенської конференції з безпеки в неділю.

Експерт зазначив, що його групі вдалося зафіксувати, що реалізація мінського процесу має стати першим кроком у відновленні європейської системи безпеки на основі гельсінського акта. "А для того, щоб здійснити наступні кроки, українська ситуація має не тільки досягти припинення вогню, перемир'я, а й нам потрібно знайти, - і це необхідно робити поза мінським процесом, поза нормандським форматом, - нову формулу безпеки для України", - сказав О.Чалий.

За його словами, група мудреців ОБСЄ підготувала доповідь, в якій сформулювала ідею, що доти, доки не буде забезпечено стабільної формули безпеки для країн, які не є членами НАТО і ОДКБ, не входять до ЄС і ЄВРАЗЕС, їм потрібна стабільна формула безпеки, яку б поділяли в Брюсселі, Вашингтоні та Москві.

"Одна з ідей щодо України - група рекомендувала створити контактну групу щодо України в новому форматі, до якого ввійшли б член "Нормандської групи" і всі країни, які гарантували Україні безпеку за Будапештським меморандумом. На мій погляд, саме в такому форматі ми змогли б подолати обмеження Мінська, який лише фіксує те, що необхідно зробити для стабільного перемир'я, і почати говорити про загальні засади майбутньої безпеки України у рамках європейської глобальної безпеки, особливо в контексті ядерного нерозповсюдження", - наголосив експерт.

Також, за його словами, дуже важливо, що група висунула ідею нового саміту країн ОБСЄ. "Але чітко зафіксувала, що цей саміт може відбутися тоді, коли вдасться імплементувати мінський процес і напрацювання тієї контактної групи, яку пропонує створити наша група", - сказав О.Чалий.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА