14:20 03.03.2016

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 22% річних

3 хв читати
Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 22% річних

Правління Національного банку України (НБУ) на засіданні в четвер ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 22% річних, повідомляється в прес-релізі НБУ

Рішення затверджене постановою правління НБУ від 3 березня №135 "Про регулювання грошово-кредитного ринку".

"Збереження процентних ставок на незмінному рівні спрямоване на досягнення мети із зниження споживчої інфляції до 12% на кінець 2016 року, і до 8% - на кінець 2017 року", - зазначено в повідомленні.

Як нагадує регулятор, в січні інфляція становила 0,9% і була близькою до прогнозу НБУ на цей місяць, причому такий розвиток інфляційних процесів в основному відповідав прогнозованій НБУ траєкторії уповільнення споживчої інфляції на кінець 2016 року.

Центробанк наголосив, що посилення напруги на валютному ринку, яка спостерігалася в січні-лютому 2016 року, не позначилося на рівні інфляції.

"Завдяки діям НБУ, спрямованим на згладжування надмірних коливань обмінного курсу, знецінення гривні відбувалося поступово, що обумовлювало обмежений вплив на рівень інфляції", - пояснює регулятор.

НБУ вважає актуальним поточний прогноз споживчої інфляції на рівні 12% наприкінці 2016 року і 8% - на кінець 2017 року.

Як зазначено в повідомленні, подальшому зниженню інфляції в 2016 році сприятимуть, передусім, низькі темпи економічного зростання, що стримає відновлення споживчого попиту.

На думку НБУ, тренд на уповільнення інфляції також підтримають збереження низьких світових цін на енергоресурси і продовольство.

Згідно з оцінкою центробанку, ризиками інфляційного прогнозу залишаються зовнішні і внутрішні чинники, які визначають стан платіжного балансу, динаміку обмінного курсу гривні, інфляційні очікування.

Згідно з повідомленням, зокрема, до них належать повільна переорієнтація українських експортерів на нові ринки збуту і освоєння ними нових транспортних маршрутів доставки продукції.

Крім того, НБУ засвідчує ризики, пов'язані з внутрішньою політичною нестабільністю, зволіканням з відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і відповідним вступом офіційного фінансування.

"Враховуючи ці ризики і пріоритетність завдань із цінової стабільності, НБУ вважає за доцільне зберегти поточні монетарні умови", - зазначено в повідомленні.

Нацбанк надалі має намір поступово пом'якшувати монетарну політику за умови зниження інфляційних ризиків, передусім відновлення політичної стабільності і співпраці з МВФ, а також поліпшення перспектив для вітчизняного експорту.

Нацбанк наголосив, що у разі реалізації вказаних ризиків він буде вимушений зберегти монетарну політику стриманою на триваліший період для досягнення своїх інфляційних завдань.

Як повідомлялося, НБУ збільшив облікову ставку до 30% річних з 4 березня 2015 року. До цього з 6 лютого діяла ставка в 19,5%, а з 13 листопада 2014 року - 14%.

Потім з 28 серпня він знизив її до 27%, а з 25 вересня - до 22% річних.

Востаннє облікова ставка Нацбанку була вища в 2000 році: з 24 березня 2000 року вона була знижена з 35% до 32% річних, потім з 10 квітня - до 29% і з 15 серпня - до 27% річних. У 2001 році НБУ в шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА