10:31 04.03.2016

Практичних результатів на зустрічі нормандської четвірки не досягнуто – глави МЗС Німеччини та України

2 хв читати
Практичних результатів на зустрічі нормандської четвірки не досягнуто – глави МЗС Німеччини та України

Міністрам закордонних справ "нормандської четвірки" (Росія, Німеччина, Франція та Україна – ІФ) під час паризької зустрічі не вдалося серйозно просунутися у питанні подолання кризи.

"Ніяких висновків не погодили. Наша позиція – спочатку безпека", – повідомив у п'ятницю вночі глава українського МЗС Павло Клімкін у своєму "Твіттері".

У Парижі він сказав журналістам: "Ми маємо провести ці вибори в безпечній обстановці, ми повинні гарантувати безпеку своєї території".

П. Клімкін закликав не звертати уваги на різні інтерпретації" підсумків зустрічі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр повідомив журналістам, що результати зустрічі не принесли "задоволення", зазначивши, що вона була однією з найскладніших.

Він сказав, що "позиції сторін конфлікту ще сильно різняться", і заявив: "Ця зустріч була однією з найскладніших з усіх, які ми проводили. Я далекий від того, щоб відчувати задоволення ", при цьому він додав, що не задоволений ситуацією як на сході України, так і результатами самої зустрічі, тим, "як Київ і Москва проводили ці переговори".

Глава МЗС Франції Жан-Марк Еро заявив у п'ятницю, що глави МЗС "нормандської четвірки" згодні, що місцеві вибори на сході України слід провести протягом першого півріччя 2016 року.

"Ми висловили бажання, щоб ці вибори відбулися до кінця першого півріччя 2016 року", – сказав він журналістам після переговорів з колегами з РФ, ФРН і України.

Французький міністр також повідомив, що на переговорах "сторони відзначили важливість ухвалення (Україною – ІФ) закону про вибори, що надав би можливість провести вибори до місцевих органів влади у першому півріччі 2016 року".

Водночас міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова була підтримати пропозицію Німеччини і Франції про проведення виборів на Донбасі в першій половині року, однак Київ попросив не наполягати на цьому.

"Така пропозиція – закликати на нашому сьогоднішньому засіданні сторони домовитися на основі Мінських документів про проведення місцевих виборів на Донбасі у першому півріччі, до червня, липня, – вона прозвучала сьогодні з боку наших німецьких і французьких колег", – сказав він журналістам за підсумками переговорів у "нормандському" форматі.

"Ми були готові підтримати його, але українська сторона попросила не наполягати на цьому, і в результаті консенсусу не вийшло", – додав міністр.

С. Лавров наголосив, що для місцевих виборів на Донбасі потрібен закон про особливий статус на постійній основі та конституційна реформа.

За словами міністра, на минулих переговорах Москва привертала увагу до того, що "ключем і стрижнем всього мінського процесу є прямий діалог між Києвом і Донбасом", проте цього наразі не спостерігається, "перш за все, через небажання Києва в нього вступати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА