16:21 14.03.2016

Голосування Ради 15 березня за законом про електронне декларування вирішить майбутнє безвізового режиму України з ЄС - експерт

3 хв читати
Голосування Ради 15 березня за законом про електронне декларування вирішить майбутнє безвізового режиму України з ЄС - експерт

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що у вівторок, 15 березня, буде зрозумілою доля безвізового режиму України з Євросоюзом.

"Завтра дуже важливий день. Рада голосуватиме за відновлення системи декларування доходів держслужбовцями, а головне - кримінальної відповідальності за брехню в декларації. Цей закон - остання перешкода для безвізового режиму, подолання якого залежить виключно від народних депутатів і тільки від них", - написав він на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

В. Шабунін також зазначив, що ЄС погодив подані президентом правки у відповідне законодавство, що відповідають європейським стандартам і практикам. "Ці правки виправляють головны проблеми, внесены народними депутатами при затвердженні закону", - зазначив він.

За словами голови правління Центру протидії корупції, оскільки правки зайшли у форматі "вето президента з пропозиціями", у депутатів немає можливості коригувати текст. А якщо якісь пропозиції президента будуть провалені в Раді, то, за словами експерта, ЄС не врахує ухвалення законопроекту, як виконання умови для безвізового режиму. "Так що завтра важливий день, без перебільшення, всієї країни. Від нього залежить, чи матимемо ми наш заслужений безвізовий", - підсумував В. Шабунін.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко ветував закон про електронне декларування, ухвалений Верховною Радою, і направив до парламенту законопроект зі своїми пропозиціями.

Згідно з пропозиціями глави держави, передбачено, що подання недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідальність за надання завідомо недостовірних відомостей у декларації настає у разі, якщо такі відомості відмінні від достовірних на суму від 100 до 250 розмірів мінімальної заробітної плати.

П. Порошенко також пропонує зміни до ст. 366-1 Кримінального кодексу України: "карається штрафом від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років".

Крім того, передбачається можливість протягом семи днів після подачі декларації суб'єкту декларування подати виправлену декларацію.

Пропонується також у пункті: "цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 50 мінімальних заробітних плат" замінити словами "цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних заробітних плат".

Глава держави пропонує виключити фразу "не раніше 1 січня 2017 року". Водночас запропоновано таке: "у 2016 році посадові особи, які на день початку роботи зазначеної системи займають відповідно до статті 50 цього закону відповідальне та особливо відповідальне становище, зобов'язані подати щорічні декларації за минулий рік у порядку, встановленому цим законом, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА