10:49 16.03.2016

Росіяни через 25 років після референдуму знову готові проголосувати за збереження СРСР – опитування

2 хв читати
Росіяни через 25 років після референдуму знову готові проголосувати за збереження СРСР – опитування

Росіяни через 25 років після референдуму про збереження СРСР підтвердили готовність дати позитивну відповідь, а в невиконанні волі народу звинувачують, в першу чергу, президента СРСР Михайла Горбачова і його соратників, повідомили соціологи за підсумками опитування, проведеного ВЦДГД.

Згідно з результатами опитування, майже дві третини (64%) росіян знову відповіли б ствердно на запитання про необхідність збереження СРСР, якщо б відповідний референдум відбувся зараз.

Частка респондентів, які виступили б на підтримку СРСР, за віковими групами зростає від молодших до старших: найбільше прибічників ідеї збереження радянського держави серед опитаних віком 60 років і старше (76%), найменше - серед молодих людей 18-24 років (47%).

Лише кожен п'ятий (20%) учасник опитування висловився проти збереження СРСР, 16% не змогли дати певної відповіді.

Відповідаючи на запитання про те, хто винен у невиконанні волі громадян СРСР, у більшості своїй проголосували на референдумі 17 березня 1991 року за збереження держави, більше чверті (27%) росіян вказали на президента СРСР Михайла Горбачова і його соратників. На думку 17% респондентів, винна верховна влада, 13% вважають відповідальним першого президента РФ Бориса Єльцина та його команду.

Також серед причин нереалізованості підсумків референдуму росіяни вказали зустріч в Біловезькій пущі (3%), внутрішньополітичну боротьбу і вплив на внутрішню політику ззовні (по 2%), неминучість процесу розвалу країни, діяльність політиків радянського періоду (Андропова, Шеварнадзе, Кучми, Хрущова та ін) і зацікавлених представників еліт (по 1%). Стільки ж (1%) сказали, що винних немає. Інші варіанти відповіді запропонували 2% учасників опитування, 40% респондентів не змогли відповісти.

Опитування тривало 5-6 березня серед 1600 осіб у 130 населених пунктах 46 регіонів країни.

Всесоюзний референдум про збереження СРСР відбувся 17 березня 1991 року. На нього було винесено питання про збереження СРСР як оновленої федерації рівноправних суверенних республік. У референдумі взяли участь 79,5% громадян СРСР з правом голосу, з них 76,4% висловилися за збереження оновленого СРСР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА