15:13 21.03.2016

Депутати пропонують створити фінансову поліцію замість податкової міліції

3 хв читати
Депутати пропонують створити фінансову поліцію замість податкової міліції

Депутати Верховної Ради пропонують ліквідувати податкову міліцію та створити замість неї фінансову поліцію, діяльність якої координуватиме Кабінет Міністрів через міністра фінансів.

Відповідний законопроект №4239 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення фінансової поліції" зареєстровано в парламенті 16 березня.

Авторами законопроекту виступили депутати від Комітету ВР з питань податкової та митної політики Андрій Журжій (фракція "Самопоміч"), Тетяна Острікова (фракція "Самопоміч"), Олександр Кірш (фракція "Народний фронт"), Андрій Антонищак (фракція "Блок Петра Порошенка"), Михайло Кобцев (фракція "Блок Петра Порошенка"), Анатолій Євлахов (фракція "Блок Петра Порошенка"), Максим Курячий (фракція "Блок Петра Порошенка"), а також депутати з інших комітетів Вікторія Войціцька (фракція "Самопоміч") та Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

У пояснювальній записці до законопроекту депутати зазначають, що ще 8 квітня 2008 року указом президента було затверджено концепцію реформування кримінальної юстиції, згідно з якою податкова міліція має бути відокремлена від Державної фіскальної служби та реорганізована в самостійний орган кримінальної юстиції в системі Міністерства фінансів. Проте питання про створення фінансової поліції залишається відкритим.

У пояснювальній записці депутати вказали на низьку ефективність діяльності податкової міліції. За даними депутатів, на початок 2014 року в роботі слідчих податкової міліції було 2625 незавершених кримінальних справ і протягом року слідчі почали розслідування ще 8357 справ. Але за підсумками 2014 року 3497 справ було закрито через відсутність кримінального правопорушення.

Депутати посилаються на дані Генеральної прокуратури, згідно з якими у 2015 році на обліку в органах податкової міліції було 1717 кримінальних справ щодо умисного ухилення від сплати податків, водночас повідомлення про підозру було вручено у 175 справах, а до суду з обвинувальним висновком було передано лише 50 справ, ще 70 справ було передано з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.

Депутати наводять статистику у звіті судів першої інстанції, згідно з якою за ухилення від сплати податків було засуджено 52 людини, і при цьому жодної - за злочин у складі організованої групи, ще у 25 справах фігурантів справи було виправдано.

У пояснювальній записці до законопроекту депутати наводять статистику діяльності Служби внутрішніх доходів (США), яка у 2014 році розслідувала 2249 справ щодо ухилення від сплати податків, передала до суду з обвинувальним актом 1621 справу (72%), а суди ухвалили обвинувальні вироки у 1398 справах (62,1%). В Японії у 2008 році податкове агентство порушило 211 кримінальних справ, розслідувало 209 випадків і передало до суду 152 справи.

У пояснювальній записці наведено дані ДФС, згідно з якими у 2014 році суди розглянули 118,2 тис. справ за участю органів фіскальної служби, а за шість місяців 2015 року - 95,3 тис. справ. При цьому в 2014 році сума оскаржених податкових претензії становила 135,3 млрд грн, а за шість місяців 2015 року - вже 138,8 млрд грн, водночас, за даними судів, на користь платників податків було винесено 76,4% і 75,3% рішень відповідно. За результатами розгляду судових спорів до бюджету надійшло у 2014 році 3,6 млрд грн, а за шість місяців 2015 року - 1,8 млрд.

"Таким чином ефективність діяльності органів ДФС становить 2,6% та 1,3% відповідно", - йдеться в пояснювальній записці.

Депутати зазначають, що у 2015 році було стягнуто до бюджету збитків за розпочатими досудовими розслідуваннями на суму 520,6 млн грн, тоді як витрати на утримання податкової міліції становили 553,7 млн грн. "Таким чином видно, що витрати держави на утримання 5437 співробітників податкової міліції перевищують економічний ефект від їх діяльності", - зазначають депутати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА