17:38 28.03.2016

ВР може розглянути стосовно Шокіна заяву про звільнення за власним бажанням, а не питання відставки

3 хв читати
ВР може розглянути стосовно Шокіна заяву про звільнення за власним бажанням, а не питання відставки

У Генеральній прокуратурі України роз'яснюють, що стосовно генпрокурора Віктора Шокіна парламент може розглянути його заяву про звільнення за власним бажанням, а не питання відставки.

"Відставка є наслідком процедури висловлення парламентом недовіри генеральному прокурору України (ст. 213 регламенту Верховної Ради України). У випадку з генеральним прокурором В.Шокіним ця процедура Верховною Радою України не ініціювалася і не застосовувалася", - йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури в понеділок.

У відомстві зазначили, що з правової точки зору йдеться виключно про звільнення генпрокурора "за власним бажанням", що є однією з можливих підстав для звільнення (ст. 2 закону України "Про прокуратуру", яка діятиме до 15.04.2016 року).

"Натомість таке звільнення, враховуючи статус посади генерального прокурора України, можливе виключно за згодою Верховної Ради України президентом України (п. 25 ч. 1 ст. 85, ст. 122 Конституції України). Таким чином, наразі триває і не закінчена процедура розгляду заяви генерального прокурора України про звільнення за власним бажанням", - наголошують у прес-службі.

У Генпрокуратурі нагадали, що з цією метою 22 лютого президент України Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту проект постанови "Про надання згоди на звільнення президентом України В.Шокіна з посади генерального прокурора України" (№4122).

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок, 29 березня, розгляне питання генпрокурора України В.Шокіна.

"Питання на завтрашній день: ми маємо розглянути відставку генерального прокурора України, тому фракції та групи мають розуміти, що завтра це відбудеться в першій половині дня на ранковому засіданні", - сказав голова Верховної Ради Володимир Гройсман на погоджувальній раді в понеділок.

16 лютого президент у зверненні до співвітчизників повідомив, що попросив генпрокурора В.Шокіна подати у відставку, а 19 лютого прес-секретар глави держави повідомив, що заява В.Шокіна про звільнення з посади генпрокурора надійшла до Адміністрації президента. Того самого дня П.Порошенко вніс до Верховної Ради подання на звільнення В.Шокіна, а 22 лютого проект постанови про надання згоди на звільнення президентом України генпрокурора В.Шокіна було зареєстровано на сайті парламенту.

Водночас 29 лютого прокурор Генпрокуратури України Владислав Куценко заявив, що В.Шокін перебуває в черговій оплачуваній відпустці. 16 березня з'явилася інформація, що генпрокурор вийшов із відпустки і перебуває на робочому місці.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні 16 березня рекомендував парламенту підтримати проект постанови про згоду на звільнення В.Шокіна з посади генпрокурора. З присутніх на засіданні комітету народних депутатів десятеро проголосувало за таке рішення, четверо - проти і троє утрималося.

В.Шокіна призначено генеральним прокурором України в лютому 2015 року. Згідно з чинною Конституцію України, генпрокурора призначає та звільняє президент за згодою парламенту. Водночас парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокурору, наслідком чого є його відставка з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА