11:30 02.04.2016

Томенко направив позов до ВАСУ щодо позбавлення його депутатського мандата

3 хв читати
Томенко направив позов до ВАСУ щодо позбавлення його депутатського мандата

Позбавлений депутатських повноважень Микола Томенко подав у Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) позов щодо позбавлення його депутатського мандата і розраховує на успішне завершення справи вже в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Як повідомляє в суботу прес-служба М.Томенка, в позовній заяві йдеться про визнання неправомірним та скасування рішення ХІІ позачергового з'їзду партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" від 25 березня "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Томенка".

Позивач звертає увагу на те, що згідно з ч. 5 ст. 81 Конституції України "у разі невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій) з дня ухвалення такого рішення".

Таким чином, цією нормою Основного Закону встановлюється обов’язкова передумова дострокового припинення повноважень народного депутата у зв’язку з його виходом із фракції – наявність закону. За відсутності відповідного закону рішення з’їзду партії є недостатньою підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата.

М.Томенко також наводить висновки Венеціанської комісії, в яких зазначається, що "обов’язковість членства народного депутата у парламентській фракції або блоці порушує незалежність депутата і може вважатися неконституційною, з огляду на те, що члени парламенту мають представляти весь народ, а не партії, до яких належать" (12-13).12.2003). Так само Венеціанська комісія у своєму висновку від 10-11.06.2005 р. зазначає, що норма щодо імперативного мандата "…надає політичним партіям право анулювати результати виборів", що може призвести до послаблення Верховної Ради через перешкоджання реалізації вільного і незалежного мандата народних депутатів, які можуть опинитись у ситуації, коли не зможуть дотримуватись власних переконань і водночас бути членами парламенту".

Крім цього, як зауважує позивач, висновки Венеціанської комісії неодноразово були включені до резолюції ПАРЄ щодо України, а їхнє втілення у життя є обов’язком України як члена Ради Європи. А тому, на його переконання, рішення позачергового з’їзду БПП щодо позбавлення його депутатського мандата не відповідає ч.5 ст.81 Конституції України, а отже, підлягає скасуванню.

"Ми розуміємо, що у цьому випадку мова йде про тривалий судовий процес, який закінчиться рішенням Європейського суду з прав людини. (…)Але ганебний прецедент, коли політика домінує над правом має бути виправлено, щоб всі розуміли, що народний депутат повинен відстоювати свої передвиборчі обіцянки та служити народу, а не партійним вождям. Тому ми переконані, що рішення Європейського суду буде на нашу користь", - упевнений М.Томенко.

Як повідомлялося, 25 березня партійний з'їзд "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" ухвалив рішення про дострокове припинення депутатських повноважень Єгора Фірсова та М.Томенка, які раніше залишили лави однойменної фракції. 28 березня Центральна виборча комісія розглянула питання заміщення народних депутатів України від "Блоку Петра Порошенка" М.Томенка та Є.Фірсова, повноваження яких достроково припинив з'їзд партії, і визнала обраними замість них Олександра Бригинця та Дмитра Білоцерковця.

ЦВК, розглянувши звернення з'їзду БПП, ухвалила, що згідно з пунктом 6 частини 2 статті 81 Конституції України повноваження народного депутата припиняються достроково у разі невходження його до складу депутатської фракції політичної партії або виходу зі складу фракції партії, за списками якої його було обрано.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман 29 березня офіційно оголосив про дострокове припинення депутатських повноважень Є.Фірсова М.Томенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА