09:44 13.04.2016

Представник президента вніс до ВР законопроект, що дозволяє Луценку обійняти посаду генпрокурора

3 хв читати
Представник президента вніс до ВР законопроект, що дозволяє Луценку обійняти посаду генпрокурора

До Верховної Ради України внесено законопроект, що розширює коло осіб, які можуть претендувати на посаду генерального прокурора України.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України і Державного бюро розслідувань" (№4379) зареєстровано в парламенті в середу, 12 квітня 2016 року.

Ініціатором законопроекту виступив представник президента України в парламенті, народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Степан Кубів.

Згідно з порівняльною таблицею, законопроект, окрім іншого, пропонує внести зміни до статті 27 закону України "Про прокуратуру", змінивши вимоги до кандидатів на посаду прокурора. Зокрема, згідно із законопроектом, прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи у галузі права не менш ніж три роки, а прокурором Генеральної прокуратури України може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи у галузі права не менше ніж п’ять років. Тоді як згідно з чинною нормою закону про прокуратуру, прокурором регіональної прокуратури "може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи на посаді прокурора не менш ніж три роки", а прокурором Генпрокуратури України може бути призначений громадянин України, "який має стаж роботи на посаді прокурора не менше ніж п’ять років".

Також у законопроекті пропонується внести правки до статті 40 закону "Про прокуратуру", згідно з якими на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який "має вищу освіту і стаж роботи у сфері права або досвід роботи в законодавчому і правоохоронному органі не менше ніж п’ять років", замість вимоги мати "вищу юридичну освіту і стаж роботи у галузі права не менше ніж десять років".

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, зазначені зміни "дадуть змогу повноцінно здійснити реформу органів прокуратури, оскільки розширюють можливості доступу на посади на конкурсній основі нових, не пов'язаних зі "старою" системою, прокурорів, що мають відповідну професійну кваліфікацію і відповідають вимогам антикорупційного законодавства України".

Як повідомлялося, керівник парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що готовий стати генеральним прокурорам України і вже розпочав консультації із цього приводу. Проте чинний закон "Про прокуратуру" передбачає, що у генерального прокурора має бути юридична освіта і практика роботи в прокуратурі, а у Ю.Луценка на сьогодні немає юридичної освіти, тому виходячи з норм закону, він не може бути генеральним прокурором. Тому Ю.Луценко заявив, що готовий очолити Генпрокуратуру, якщо буде внесено зміни до законодавства про кваліфікаційні вимоги до кандидата на цю посаду.

У свою чергу народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко заявив, що незважаючи на відсутність юридичної освіти і необхідний досвід він готовий очолити Генеральну прокуратуру України.

Водночас С.Лещенко назвав зареєстрований С.Кубівим законопроект "шахрайством із законом під Ю.Луценка".

"Замість того щоб зняти взагалі обмеження для керівництва Генпрокуратурою, Банкова спеціально виписує умови під Луценка: "досвід роботи в законодавчому (!!!) і правоохоронному органі не менше ніж п’ять років". Яке відношення має робота в парламенті до керівництва аполітичною за статусом Генпрокуратурою (генпрокурор навіть не має права бути членом партії)? Ви або зніміть будь-які обмеження, як для МВС, або залиште все як є. А інакше - чистої води наперстки", - написав С.Лещенко на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА