18:16 26.04.2016

Київ вимагає від РФ негайно скасувати заборону меджлісу кримськотатарського народу в Криму

2 хв читати
Київ вимагає від РФ негайно скасувати заборону меджлісу кримськотатарського народу в Криму

Україна вимагає від Росії негайно скасувати незаконну заборону меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму, заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з прийняттям незаконним судовим органом держави-окупанта Автономної Республіки Крим рішення щодо заборони меджлісу кримськотатарського народу з огляду на визнання його діяльності екстремістською", - йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій у вівторок прес-службою відомства.

"Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму", - йдеться в заяві.

Як зазначають у МЗС України, заборона меджлісу - ключового органу національного самоврядування кримських татар, в основі діяльності якого лежить принцип ненасилля - є черговим проявом "грубого порушення окупаційною владою фундаментальних прав і свобод людини, у тому числі Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації".

"Це безпрецедентне репресивне рішення стало черговим кричущим доказом системних переслідувань кримськотатарського народу у зв'язку з його принциповою позицією щодо російської окупації Криму", - заявляють у Києві.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що ця ситуація вкотре засвідчує нагальну необхідність більш активних дій міжнародного співтовариства для захисту прав людини в окупованому Криму та забезпечення безперешкодного доступу міжнародних правозахисних організацій з метою здійснення моніторингу стану дотримання прав людини.

"Покласти край системним порушенням фундаментальних прав і свобод людини в окупованому Криму, зупинити репресії та залякування можливо лише, змусивши державу-окупанта припинити агресію проти України та повернутися до безумовного дотримання міжнародного права та власних міжнародно-правових зобов'язань. У зв'язку з цим закликаємо партнерів України, зокрема ключових гарантів її безпеки згідно з Будапештським меморандумом, до активізації зусиль з метою започаткування міжнародного механізму з питань деокупації Криму", - йдеться в заяві МЗС України

Як повідомлялося, у вівторок, 26 квітня, так званий Верховний суд Криму визнав меджліс кримськотатарського народу екстремістським громадським об'єднанням та заборонив його діяльність у Росії, задовольнивши таким чином позов "прокурора республіки" Наталії Поклонської.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА