12:56 12.05.2016

Лутковська рекомендує СБУ та Нацполіції заблокувати доступ до сайту "Миротворець" на території України

2 хв читати
Лутковська рекомендує СБУ та Нацполіції заблокувати доступ до сайту "Миротворець" на території України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська 11 травня звернулася до Служби безпеки України і до голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних на сайті "Миротворець", а також забезпечити блокування доступу до цього сайту на території України.

"Оприлюднені на інтернет-сайті "Миротворець" дані про осіб є об'єктом захисту відповідно до закону України "Про захист персональних даних", який спрямований на захист прав людини та основоположних свобод, зокрема права на невтручання в особисте життя, у зв'язку з обробкою персональних даних, та закону України "Про інформацію", - йдеться у зверненні омбудсмена, яке цитує її прес-служба.

В.Лутковська переконана, що порушення права на захист персональних даних уже набуло ознак системного характеру, тому є нагальна необхідність вжити дієвих заходів для припинення такого явища.

Український омбудсмен також підтримала заяву представників ЗМІ, які висловили своє обурення публікацією на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів, що отримували акредитацію в так званих ДНР/ЛНР.

Як повідомлялося, сайт "Миротворець" оприлюднив файли зі списками близько 4,5 тис. журналістів, які отримали акредитацію у так званих ДНР/ЛНР. У списку значаться імена та прізвища українських і іноземних журналістів, їхні мобільні контакти та період перебування на території "ДНР"/"ЛНР".

Після цього деякі українські та іноземні журналісти виступили із заявою, в якій висловлюють своє обурення фактом оприлюднення сайтом "Миротворець" бази контактів представників різних ЗМІ, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР. Зокрема, вони вимагали від сайту "Миротворець" негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів. Також вони вимагають від українських політиків, депутатів припинити маніпулювати цією інформацією, а від правоохоронних органів - відкрити кримінальне провадження за фактом порушення закону України про захист персональних даних, чинення тиску та загроз журналістам, які зазначені в списку.

Прокуратура Києва за цим фактом 11 травня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович висловила занепокоєння щодо оприлюднення на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів, акредитованих на Донбасі, оскільки це, на її думку, створює ще більшу загрозу безпеці представників ЗМІ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА