10:21 01.06.2016

Венеціанська комісія закликає українських парламентарів якнайшвидше прийняти зміни до Конституції для запуску судової реформи

2 хв читати
Венеціанська комісія закликає українських парламентарів якнайшвидше прийняти зміни до Конституції для запуску судової реформи

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо закликав народних депутатів України від усіх політсил проголосувати за зміни до Конституції в частині судової системи для запуску ключової для країни реформи.

"Я щиро сподіваюся, що Верховна Рада продемонструє політичну зрілість і відповідальність, і що короткострокові політичні інтереси не перешкоджатимуть прийняттю реформи, яка має важливе значення", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Дж.Букіккіо зазначив, що реформа судової системи та прокуратури має вирішальне значення для майбутнього України. "Без цієї реформи Україна не може стати державою, де панує верховенство права і яка відповідає моделі європейських демократій. Ця реформа давно назріла й обговорюється вже протягом багатьох років. І вже не час обговорювати деталі. Якщо поправки не будуть прийняті зараз, то ніхто не знає, коли ці реформи будуть здійснені", - наголосив голова Венеціанської комісії.

Він додав, що ухвалення цих змін стане явною ознакою того, що Україна рухається вперед. "Тому я закликаю всі політичні сили зараз провести цю реформу", - сказав Дж.Букіккіо.

За його словами, цей проект містить багато важливих кроків уперед. "Він зміцнює незалежність суддів шляхом зміцнення Вищої ради правосуддя та усунення можливостей для впливу на кар'єру суддів із боку політичних органів - і президента, і Верховної Ради. Він забезпечує конституційну основу для реформування органів прокуратури та знімає наглядові повноваження прокуратури у сфері кримінального права. Також ці пропозиції забезпечують конституційну основу для усунення корумпованих і некомпетентних суддів", - наголосив голова Венеціанської комісії.

Позитивно голова комісії оцінив і той факт, що проект скасовує суддівську недоторканність.

"Венеціанська комісія працювала в тісній співпраці з Конституційною комісією України та її робочою групою з питань судової системи. Результати цієї співпраці вражають. Ми відзначили виняткову готовність української сторони взяти до уваги думку Венеціанської комісії", - додав Дж.Букіккіо, пояснивши, що українська сторона дотримувалася рекомендацій Венеціанської комісії під час підготовки цього законопроекту.

"Проект поправок повністю відповідає європейським стандартам. З цієї причини я звертаюся без найменших коливань до Верховної Ради із закликом прийняти ці зміни до Конституції якнайшвидше", - резюмував він.

Повний текст інтерв'ю розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА