16:22 02.06.2016

ВР повторно ухвалила закон про реформу корпоративного управління держпідприємств із пакета МВФ

2 хв читати
ВР повторно ухвалила закон про реформу корпоративного управління держпідприємств із пакета МВФ

Верховна Рада в четвер прийняла 289 голосами з поправками президента закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної власності" (№3062) із переліку документів, затвердження яких є умовою відновлення фінансування Міжнародного валютного фонду.

"Не було враховано специфіку оборонно-промислового комплексу", - пояснив вето президента та необхідність повторного голосування за цей документ голова профільного парламентського комітету Андрій Іванчук.

Представник президента в парламенті Артур Герасимов уточнив, що в початковому варіанті закон вимагав зайвої відкритості інформації про угоди, які планують і укладають.

Як повідомлялося, зазначений закон вводить нові правила формування наглядових рад із більшістю незалежних членів у найбільших державних підприємствах, що має створити механізми захисту держкомпаній від політичного втручання та забезпечити прозорість і підзвітність їх діяльності. Закон також дозволить створювати наглядові ради в державних і комунальних унітарних підприємствах без проведення корпоратизації. Перелік підприємств, в яких наглядові ради мають бути створені в обов'язковому порядку, і порядок створення наглядовою радою визначать Кабмін і місцеві ради.

Закон також встановлює критерії незалежності членів наглядових рад держпідприємств (ними не можуть бути держслужбовці), скасовує завдання на голосування для членів наглядових рад усіх держпідприємств незалежно від їх форми. Віднині усі члени наглядових рад - незалежні і такі, що представляють інтереси держави. - самостійно прийматимуть рішення під час голосування на засіданнях наглядової ради.

Окрім того, наглядові ради погоджуватимуть стратегію та річний фінансовий план, призначатимуть і звільнятимуть керівників підприємств, встановлюватимуть розмір і умови виплати винагороди, формуватимуть підрозділи внутрішнього аудиту. Вони здійснюватимуть відбір незалежного зовнішнього аудитора, прийматимуть рішення про здійснення важливих операцій.

Із метою підвищення прозорості держпідприємств передбачається, що річна звітність держкомпаній підлягає обов'язковому незалежному аудиту. Перелік підприємств, для яких аудит буде обов'язковим, і критерії залучення незалежного аудитора будуть визначені Кабміном - для ДП і місцевими радами - для комунальних підприємств.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА