12:53 07.06.2016

Москаль оприлюднив інформацію про внески олігархів у проект "Лікарня майбутнього"

3 хв читати
Москаль оприлюднив інформацію про внески олігархів у проект "Лікарня майбутнього"

У роки президентства Віктора Ющенка (2005-2010) олігархи і опозиціонери переказували на створення Всеукраїнського центру охорони здоров'я матері і дитини (відомого, як "Лікарня майбутнього") десятки мільйонів доларів, проте вони були розкрадені, заявляє голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль.

Як повідомляється на офіційному сайті Г.Москаля, глава обладміністрації передав Національному антикорупційному бюро України узагальнену інформацію про фінансування "Лікарні майбутнього" великим бізнесом, тодішніми опозиційними політиками і різними фондами, а також опублікував відповідну інформацію на сайті "для ознайомлення громадськості". "Оголошується перший документ щодо політичної корупції президента Віктора Ющенка", - написав він.

За наведеною інформацією, станом на 1 вересня 2011 року від бізнесмена Олександра Ярославського на фінансування проекту надійшов 1,01 млн грн, від Бориса Колеснікова - 7,86 млн грн, від Джеймса Темертея - $1 млн, від банку "Фінанси та кредит" - 2,75 млн грн, від ХК "АвтоКрАЗ" - 2,53 млн грн, від ВАТ "Запоріжсталь" - 3 млн грн. Найбільшими донорами, згідно з оприлюдненою інформацією, були ВАТ "Смарт-Холдинг" (20,02 млн грн) і фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" (43,47 млн грн). Всього в списку 16 позицій - 13 юридичних та 3 фізичних особи. У списку зафіксована задекларована сума внесків, сума за договорами і надходження на 1 вересня 2011 року.

"Крім цих благодійників, було чимало інших, зокрема простих громадян, які загалом теж внесли величезну суму грошей на будівництво розрекламованої Ющенком дитячої лікарні. В результаті немає ні лікарні, ні грошей. Як юрист, я оцінюю ці "благодійні внески" як хабар президенту України, за який в будь-якій правовій державі екс-президент був би притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений. В Україні Ющенка за "законом Савченко" навіть уже вийшов би на волю ", - зазначив Г.Москаль.

Як повідомлялося, Г.Москаль 31 травня закликав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) звернути увагу на діяльність В.Ющенка, за його словами, організував аферу, пов'язану з фондом "Україна 3000", а також згодом передав владу Віктору Януковичу за корупційною схемою.

"Чому всі забули про аферу всеукраїнського масштабу з "Лікарнею майбутнього"? Невже важко підняти матеріали, коли Віктор Ющенко і його дружина Катерина створили фонд "Україна 3000" та в прямих ефірах влаштовували телемарафони, збираючи кошти для будівництва дитячої "Лікарні майбутнього"? У фонд добровільно-примусово платили всі олігархи - по 10, 50, 100 млн грн. А прості громадяни, які наївно повірили в цю аферу, вносили добровільні пожертвування, хто скільки міг. У результаті гроші з фонду вкрали, ніякої лікарні ніхто не збирався будувати і не побудував... Чому "лікарнею майбутнього" не займається НАБУ? Адже це його безпосередня компетенція - зловживання владою найвищими посадовими особами. Масштабній афері з дитячою лікарнею давно слід дати юридичну оцінку", - заявив Г.Москаль.

У свою чергу, К.Ющенко, яка є главою опікунської ради фонду "Україна 3000", заявила, що Г.Москаль під час свого перебування народним депутатом України перешкоджав діяльності міжнародного благодійного фонду "Україна 3000", що і стало однією з причин, чому "Лікарня майбутнього" так і не з'явилася. При цьому вона зазначила, що інформація про зібрані кошти та їх використання перебуває у вільному доступі.

У НАБУ заявили, що готові взяти в роботу заяву Г.Москаля, але за умови надання конкретних фактів, які можуть перевірити детективи Бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА