10:39 30.06.2016

В Україні офіційно опубліковано зміни до Конституції щодо правосуддя

3 хв читати
В Україні офіційно опубліковано зміни до Конституції щодо правосуддя

В Україні офіційно опубліковано закон "Про внесення зміни до Конституції України (щодо правосуддя)".

Відповідний закон №1401-VIII опублікований у парламентській газеті "Голос України" №118, датованій середою 29 червня 2016 року, яку агентство "Інтерфакс-Україна" отримало в четвер, 30 червня.

У вівторок президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в середу, 29 червня, будуть опубліковані зміни до Конституції України щодо правосуддя.

Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями цього документа, зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці від дня, наступного після дня публікації відповідного закону, тобто з 30 червня 2016 р. Водночас становище, яке стосується визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС), набуває чинності через три роки.

Як повідомлялося, 2 червня 2016 року Верховна Рада остаточно затвердила (прийняла в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя. За закон проголосували 335 народних депутатів за необхідних 300 голосів для остаточного затвердження конституційних змін.

Того самого дня ВР також прийняла нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який має імплементувати конституційні зміни.

Зміни до Конституції щодо правосуддя підвищують віковий ценз для заняття посади судді – ним може бути громадянин України не молодший 30 років (раніше – не молодше 25 років). Як і раніше, суддею можна буде працювати до 65 років. Крім того, збільшено стаж роботи у сфері права, необхідний для призначення на посаду судді, – тепер це п'ять років (було – три роки). Також в Основному законі немає вимоги про те, що претендент на посаду судді має не менше ніж 10 років проживати в Україні.

Замість Вищої ради юстиції в Україні з'явиться Вища рада правосуддя, повноваження якої будуть ширшими, ніж у ВРЮ. Так, Вища рада правосуддя прийматиме рішення про звільнення судді з посади та переведення до іншого суду, даватиме згоду на затримання чи арешт судді, а також прийматиме рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя. Також прописано порядок формування Вищої ради правосуддя, що складатиметься з 21 члена.

Призначає суддю на посаду президент України за поданням Вищої ради правосуддя. Відповідно до змін до Основного закону, будь-яка особа може подати конституційну скаргу до Конституційного Суду, якщо вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон України суперечить Конституції держави.

З Конституції вилучили норми, що передбачали наглядові функції прокуратури. Згідно з прийнятими змінами, ліквідується інститут "народних засідателів".

Крім того, тепер Конституція передбачає, що "Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального, проект якого вносить до Верховної Ради президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Згоду на затримання і арешт судді відтепер даватиме не Верховна Рада, а Вища рада правосуддя".

Зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці з дня, що йде за днем публікації відповідного закону. Водночас положення, що стосується визнання Україною юрисдикції МКС, набуває чинності через три роки.

За словами заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова, законопроект повністю відповідає європейським стандартам і двічі отримував позитивну оцінку Венеціанської комісії. Пропоновані зміни до Конституції вирішують, за словами О.Філатова три основні питання - деполітизацію та забезпечення незалежності судової влади, формування відповідальності судової влади і перезавантаження судового корпусу.

Раніше, 1 лютого, Конституційний Суд визнав документ таким, що відповідає Конституції (вимогам статей 157 та 158 Основного закону).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА