12:32 13.08.2016

Глава Мінфіну України наголошує на важливості впровадження електронного декларування активів чиновників для співпраці з МВФ і урядом США

3 хв читати
Глава Мінфіну України наголошує на важливості впровадження електронного декларування активів чиновників для співпраці з МВФ і урядом США

Міністр фінансів України Олександр Данилюк наголошує на важливості своєчасного впровадження електронного декларування активів чиновників у контексті співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і урядом США.

"Я прийшов зараз з одним повідомленням: це (впровадження електронного декларування - ІФ) вкрай важливо для співпраці з МВФ і урядом США. Це той меседж, який я приніс сюди від імені Кабінету Міністрів", - сказав глава Мінфіну журналістам у суботу перед засіданням Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Наразі засідання Нацагентства почалося.

Як повідомлялося, 12 серпня стало відомо, що комплексна система захисту інформації (КСЗІ) реєстру системи електронного декларування повною мірою ще не реалізована, програмне забезпечення розроблено лише частково, тому у видачі атестата відповідності КСЗІ відмовлено.

"Наявна функціональність Реєстру (Єдиного держреєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування - ІФ) не відповідає цілям створення системи електронного декларування... На сьогодні КСЗІ Реєстру при його взаємодії з іншими реєстрами, базами і банками даних для забезпечення повної функціональності системи електронного декларування, не реалізована. Програмне забезпечення, що досліджувалося в рамках державної експертизи, виконане (розроблене) частково, що не дозволяє говорити про забезпечення надійного захисту інформації в системі електронного декларування", - йдеться в повідомленні Держспецзв'язку.

У продукті було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень вимогам технічного завдання, а також не підтверджені можливості системи гарантувати безпеку задекларованих функцій, зокрема, ідентифікації і аутентифікації декларанта за допомогою сервісів BankID. Серед наданих документів відсутні акти завершення дослідної експлуатації, завершення робіт зі створення КСЗІ, протокол попередніх випробувань.

"Враховуючи викладене, Експертна рада вважає, що КСЗІ Реєстру не відповідає вимогам нормативних документів з технічного захисту інформації в обсязі функцій, зазначених у технічному завданні на створення КСЗІ та звертає увагу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) на необхідність якнайшвидще усунути виявлені недоліки", - заявляють у Держспецзв'язку і наголошують, що після доопрацювання та виправлення недоліків КСЗІ Реєстру, в будь-який час може бути проведена його повторна державна експертиза з метою отримання Атестату відповідності.

Раніше Держспецзв'язку заявила про можливий зрив запуску системи електронних декларацій, запланованого на 15 серпня, через неготовність програмного забезпечення, відповідальність за розробку якого несе ТОВ "Міранда". Водночас Програма розвитку ООН (ПРООН), що здійснює фінансування розробки системи електронних декларацій в Україні, спростувала цю інформацію.

8 серпня в Держспецзв'язку повідомили, що запуск системи електронних декларацій, запланований на 15 серпня, може бути відстрочено, оскільки проведення державної експертизи КСЗІ системи декларування неможливо через ненадання розробником програмного забезпечення ТОВ "Міранда" обладанння, програм і документації, необхідних для проведення експертизи у Держспецзв'язку.

11 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що електронне декларування активів має стартувати в Україні з 15 серпня, його відкладання не припустимо і не розглядається. "Іншої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення!", - заявив він.

12 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що якщо система електронного декларування не почне працювати вчасно, 15 серпня, керівництво НАПК і Держспецзв'язку нестиме жорстку персональну відповідальність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА