18:45 17.08.2016

Представництво ЄС в Україні: Систему e-декларування потрібно сертифікувати через відсутність технічних недоліків

3 хв читати
Представництво ЄС в Україні: Систему e-декларування потрібно сертифікувати через відсутність технічних недоліків

, про що чітко заявляли експерти ПРООН

Київ. 17 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Причини відмови у видачі сертифіката від Держспецзв'язку системі електронного декларування активів чиновників суперечать заявам надійних експертів про її відповідність міжнародним стандартам і можливості її запуску відповідно до законодавства, через що влада України повинна якнайшвидше вирішити цю проблему, заявляють у представництві Євросоюзу в Києві.

"Твердження про те, що невдала своєчасна видача технічного сертифіката зумовлена технічними недоліками, суперечить публічним заявам, зробленим ПРООН та іншими надійними експертами. Вони чітко наголошують: система повністю відповідає міжнародним стандартам і вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій абсолютно законно. Це - завдання, яке зараз має виконати НАЗК", - ідеться в заяві представництва ЄС і посольств країн-членів ЄС в Києві, оприлюдненому в середу.

При цьому в заяві зазначено, що через відсутність належної сертифікації система е-декларування, яку Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, "не відповідає завданням закріплення ключових юридичних наслідків, які мають бути наслідком подання помилкових декларацій".

"Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і, фактично ,може стати контрпродуктивним", - заявляють європейські дипломати.

У заяві вказано на важливість того, щоб українська влада на всіх рівнях "без зволікання" узгодила інші технічні та адміністративні питання, згідно з відповідними зобов'язаннями між Україною та ЄС.

"Ми взяли до уваги заклик президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що прозвучав минулого тижня. Ми також повністю підтримуємо заяву прем'єр-міністра від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни залагодити всі невирішені питання, які заважають повноцінному запуску системи електронного декларування, зокрема її юридичній сертифікації", - наголошується в документі.

В ЄС побоюються, що нездатність швидко вирішити проблему "може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні", дуже важливі для успішного процесу реформ, підтримуваного Євросоюзом.

Як повідомлялося, глава НАЗК Наталія Корчак заявила про запуск відомством системи електронного декларування з 15 серпня, незважаючи на відсутність потрібного атестата від Держспецзв'язку, що викликало неоднозначну реакцію громадськості.

Зокрема, в "Transparency International Україна" висловили обурення запуском системи без належної сертифікації та вважають, що відповідальні за це посадові особи повинні піти у відставку.

Глава комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв закликав чиновників поки що не подавати електронні декларації, щоб не "потурати шахраям", і боротися за виправлення ситуації, оскільки система декларування без сертифікації не є офіційним джерелом доказів для правосуддя.

Відповідно до закону про протидію корупції в 2016 році, розширені електронні декларації повинні подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування службові особи, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Серед них, зокрема, президент і прем'єр-міністр із радниками і помічниками, члени Кабміну, заступники міністрів, члени Нацкомісій і АМКУ, голови ФДМ і НБУ та їхніх заступники, народні депутати, а також особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б", а також судді, прокурори та слідчі, керівники, заступники керівників держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА