16:18 18.08.2016

Понад половина українців не підтримує ідеї надання російській мові статусу офіційної

2 хв читати
Понад половина українців не підтримує ідеї надання російській мові статусу офіційної

Більше ніж половина населення України не підтримує ідеї надання російській мові статусу офіційної, водночас "за" виступають 30%, про що свідчать результати опитування, проведеного Інститутом соціології НАН України в співпраці з Благодійним фондом "Інтелектуальна перспектива".

Згідно з оприлюдненими в четвер даними опитування, поточного року надання російській мові офіційного статусу підтримують 30% респондентів, не підтримують 55,5% (при цьому переважно українською мовою спілкуються в сім'ї 42%, переважно російською - 32%, решта 25% - обома мовами, залежно від обставин).

У тимчасовому розрізі ставлення до цієї можливості мінялося. Так, у 2000 році офіційний статус російської мови підтримував 51% респондентів, проти були 33%, далі кількість прибічників зменшувалася, а противників - зростала, у 2012 році їх було порівну (43% - "за", 42% - "проти"), у 2013 році відсоток противників почав переважати (49% - "проти", 36,5% - "за").

Загальнонаціональне опитування населення здійснював Інститут соціології НАН України у співпраці з Благодійним фондом "Інтелектуальна перспектива" з 13 червня по 4 липня за квотною вибіркою, що представляє доросле населення (від 18 років). Опитування проводилося в усіх областях України (окрім АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей) методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондентів. Загалом опитано 1802 людини. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціональних опитувань, проведених Інститутом соціології НАН України в попередні роки здійснення соціологічного моніторингу (тобто повторних опитувань за однаковою методикою).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА