14:48 27.08.2016

ЄС закликав звільнити обвинуваченого у сепаратизмі члена кримського меджлісу Умерова

2 хв читати
ЄС закликав звільнити обвинуваченого у сепаратизмі члена кримського меджлісу Умерова

Примусове психіатричне тримання та експертиза заступника голови забороненого в РФ меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, обвинуваченого в сепаратизмі, являє собою порушення міжнародних стандартів у сфері прав людини, заявив офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС).

"Ми закликаємо до його негайного звільнення та, з урахуванням серйозних побоювань з приводу його здоров'я, повинна бути забезпечена і відповідна невідкладна медична допомога", - йдеться в комюніке, поширеному в суботу в Брюсселі.

В ЄС вважають, що права кримських татар були серйозно порушені шляхом заборони діяльності органу самоврядування кримських татар - меджлісу, оголошеного в РФ екстремістською організацією.

"Ми знову закликаємо до того, щоб усім громадянам України, незаконно затриманим Росією, зокрема Олегу Сенцову і Олександру Кольченку, які були засуджені рік тому з порушенням міжнародного права і елементарних норм справедливості, було гарантовано безпечне повернення на Україну", - заявив представник ЄВС.

12 травня стало відомо, що слідчі кримського управління ФСБ Росії порушили кримінальну справу стосовно В. Умерова за підозрою до закликів до порушення територіальної цілісності РФ. "У березні 2016 року громадянин Умеров, перебуваючи на території України, виступав у прямому ефірі телеканалу АТR, де публічно закликав до порушення територіальної цілісності РФ. Потім виступи Умерова були розміщені в мережі Інтернет", - повідомила тоді прокурор Криму Наталія Поклонська, додавши, що справу порушено за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ.

У квітні Верховний суд Криму визнав кримськотатарський меджліс екстремістською організацією і заборонив його діяльність у Росії. Це рішення викликало різку критику України та Заходу.

У травні віце-прем'єр кримського уряду Руслан Бальбек, коментуючи ухвалену Європарламентом резолюцію, де була висловлена стурбованість становищем кримських татар на півострові, заявив "Інтерфаксу", що кримськотатарський народ "відзначає свої свята, пам'ятає дні своєї скорботи, отримує соціальні пільги від держави, ми - частина величезної російської нації".

Північнокавказький окружний військовий суд у серпні 2015 року визнав О.Сенцова і О.Кольченка винними у створенні в Криму терористичного угруповання, у скоєнні двох терактів і підготовці ще одного, а також у спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні зброї. О.Сенцов був засуджений до 20 років колонії, О.Кольченко - до 10 років позбавлення волі. На початку травня О.Сенцов і О.Кольченко заповнили документи для екстрадиції в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА