19:09 01.09.2016

Україна закликає Чехію вжити заходів для перегляду рішення влади м. Острава про відкриття "представництва" "ДНР" - МЗС

3 хв читати
Україна закликає Чехію вжити заходів для перегляду рішення влади м. Острава про відкриття "представництва" "ДНР" - МЗС

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту до посольства Чеської Республіки в Україні у зв'язку з підтвердженням інформації про реєстрацію в м. Острава так званого представництва "ДНР", повідомила речник МЗС України Мар'яна Беца в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"У зв'язку з підтвердженням інформації про реєстрацію в чеському місті Острава місцевими органами влади так званого представницького центру "ДНР" і проведенням публічних провокаційних заходів МЗС України сьогодні висловило протест і вручило відповідну ноту посольству Чеської Республіки в Україні", - сказала вона в четвер увечері.

При цьому М.Беца зазначила, що це вже третя нота до чеської сторони. "У зверненні до офіційної Праги міститься вимога вжити всіх необхідних заходів для перегляду рішення регіональної влади щодо фактичного відкриття "представництва" терористичної організації, яке суперечить міжнародному праву та двостороннім українсько-чеським угодам", - зазначила вона.

Речник МЗС України повідомила, що українська сторона очікує найближчим часом адекватних дій чеських партнерів, "враховуючи офіційну позицію Чеської Республіки, яка незмінно та послідовно підтримує територіальну цілісність і суверенітет України".

"Інформацію про діяльність окремих громадян Чехії, їхні спроби легалізувати терористичну організацію також передано до правоохоронних органів України для надання належної правової оцінки та застосування механізмів двосторонньої правової допомоги між Україною та Чехією", - додала М.Беца.

Сайт "Європейська правда" у вівторок оприлюднив матеріал про намір так званої "ДНР" відкрити 1 вересня свій представницький центр у чеському місті Острава. Згідно з інформацією, очолить цю організацію мешканка Острави, "консул" цього центру Нелі Ліскова (Nela Lisková).

МЗС Чехії уже виступило із заявою з категоричним спростуванням відкриття будь-якої форми "диппредставництва ДНР", оскільки самопроголошена республіка не може мати акредитованого диппредставництва в Чехії з огляду на те, що Чехія не визнає існування "ДНР".

30 серпня деякі народні депутати України звернулися до глави Служби безпеки України Василя Грицака з проханням вивчити інформацію про спробу створення Нелі Лісковою дипломатичного представництва "ДНР" у Чехії, а в разі підтвердження наявності ознак створення терористичної організації - відкрити кримінальне провадження й оголосити Н.Ліскову в міжнародний розшук.

"Надійшла інформація про спробу створення дипломатичного представництва так званої самопроголошеної Донецької народної республіки в Чеській Республіці Нелі Лісковою (...), яка заявила про обіймання нею посади почесної консулки в цій країні. Так зване дипломатичне представництво зареєстроване у вигляді спілки з розміщенням у місті Острава (Чеська Республіка)", - йдеться в депутатському зверненні від 30 серпня, підписаному головою Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганною Гопко (позафракційна), народними депутатами Світланою Заліщук та Іриною Фріз (обидві - фракція "Блок Петра Порошенка"), фотокопію якого розміщено на сторінці І.Фріз у Facebook.

Крім того, повідомляється про діяльність Н.Ліскової на території Чехії, що має ознаки найманства, створення незаконних збройних формувань на території цієї держави.

"Прошу Службу безпеки України вивчити ситуацію на наявність ознак кримінального злочину Нелі Ліскової, зокрема, ч. 1 ст. 258-3 - створення терористичної групи чи терористичної організації, а також ст. 190 - шахрайство. У разі встановлення юридичних підстав - порушити кримінальну справу та оголосити Нелі Ліскову в міжнародний розшук", - йдеться в депутатському зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА