12:51 09.09.2016

Рада з питань судової реформи схвалила проект закону "Про Вищу раду правосуддя"

2 хв читати
Рада з питань судової реформи схвалила проект закону "Про Вищу раду правосуддя"

Рада з питань судової реформи на своєму черговому засіданні схвалила законопроект "Про Вищу раду правосуддя", завданням якого є імплементація змін до Конституції в частини правосуддя, що набирають чинності 30 вересня 2016 року, повідомляється на президентському порталі в п'ятницю.

"Рада з питань судової реформи працювала над проектом закону майже п’ять місяців - враховуючи... дослідження міжнародного досвіду, узгодження з європейськими експертами, проведення кількох раундів громадських обговорень. Від якісної роботи цього нового конституційного органу великою мірою залежатиме ефективність реформи української системи правосуддя в цілому", - зазначив заступник голови Адміністрації президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

За його словами, у вже найближчим часом законопроект буде внесено до Верховної Ради України.

Змінами до Конституції передбачено створення Вищої ради правосуддя, яка є колегіальним, незалежним, конституційним органом суддівського самоврядування, що постійно діє в системі правосуддя України для забезпечення формування та діяльності суддівського корпусу, додержання закону та етики в діяльності суддів і прокурорів. Як головний орган у питаннях суддівської кар'єри Вища рада правосуддя прийматиме рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надаватиме згоду на затримання судді чи тримання під вартою або арештом; прийматиме рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 обирає з'їзд суддів України з числа суддів або суддів у відставці, двох призначає президент України, двох обирає Верховна Рада, по два члени обирають з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вишів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА