13:19 12.10.2016

Парламенту України пропонують подвоїти максимальну гарантовану виплату за вкладами

3 хв читати
Парламенту України пропонують подвоїти максимальну гарантовану виплату за вкладами

Верховній Раді пропонують змінити національну систему страхування вкладів, підвищивши максимальну гарантовану виплату за вкладами до 400 тис. грн.

Відповідна ініціатива викладена в законопроекті №5256, зареєстрованому в парламенті 10 жовтня.

Ініціаторами законопроекту виступили представники депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка - глава фракції Олег Ляшко, голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, глава комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, а також член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Леонід Козаченко (фракція партії "Блок Петра Порошенка") і секретар комітету з питань податкової та митної політики Олег Кришин (фракція партії "Народний Фронт").

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, реалізація його положень зменшить кількість неплатоспроможних банків, створить умови для відновлення довіри до банків, заощадить кошти державного бюджету, Національного банку України (НБУ) і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і зменшить соціальну напругу.

Законопроектом пропонується встановити внесення банками регулярного внеску до Фонду на диференційованій основі, в залежності від ступеня ризику в діяльності банку і встановити граничні розміри таких внесків - не більше 1,5% бази нарахування в національній валюті та 2,4% бази нарахування в іноземній валюті.

"Зазначені зміни дадуть можливість також підвищити і граничний розмір відшкодування вкладів фізособам (до 400 тис. грн). Таке підвищення є обґрунтованим, з огляду на інфляційні втрати, коливання валютного курсу і падіння купівельної спроможності гривні", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Крім того, пропонується скоротити перелік підстав для стягнення Фондом з банків спеціального збору, розширити перелік інформації, що підлягає обов'язковому опублікуванню Фондом і встановити відповідальність посадових осіб ФГВФО в разі невиконання або ненаналежного виконання цього обов'язку.

Законопроектом також встановлено пріоритет для діяльності Фонду щодо приведення діяльності банків, зарахованих до категорії неплатоспроможних, у відповідність до вимог законодавства, і тільки в разі підтвердженої неможливості - передача управління ними з ринку.

Як повідомила прес-служба глави фінкомітету парламенту, мета документа - зробити систему гарантування вкладів більш справедливою.

"Ми повинні повернути довіру до банківської системи. Пріоритет у діяльності НБУ та Фонду гарантування вкладів повинен полягати в допомозі банкам стати на ноги, і тільки коли це абсолютно неможливо, тільки тоді виводити їх з ринку як виняток", - цитується в повідомленні С. Рибалка.

У повідомленні також вказується, що втрата за останні два роки майже половини банківської системи призвела до бюджетних витрат на суму 78 млрд грн для компенсації вкладів.

Крім того, згідно з пояснювальною запискою, пропонується змінити черговість задоволення вимог кредиторів за рахунок коштів від реалізації майна банків, залишивши перші дві черги задоволення вимог кредиторів без змін, а в третю чергу задовольняти вимоги вкладників банку - фізичних і юридичних осіб, які не є пов'язаними особами банку, в частині, що перевищує суму, виплачену Фондом. Відповідно, вимоги Фонду пропонується задовольняти в п'яту чергу, а Нацбанку - в шосту.

У разі недостатності коштів від реалізації майна неплатоспроможного банку для погашення вимог кредиторів, законопроектом передбачено обов'язок Фонду або уповноваженої особи Фонду звернутися з відповідними вимогами до пов'язаних з банком осіб.

Законопроектом також передбачено скасування норм процесуальних кодексів, що дозволяють зупиняти процедури тимчасової адміністрації/ліквідації банку як захід забезпечення позову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА