12:29 25.10.2016

У середу в Мінську продовжать роботу усі підгрупи Тристоронньої контактної групи, зокрема гуманітарна - Тандіт

3 хв читати
У середу в Мінську продовжать роботу усі підгрупи Тристоронньої контактної групи, зокрема гуманітарна - Тандіт

Радник керівника Служби безпеки України Юрій Тандіт говорить про важливість проведення в середу в Мінську засідання підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі.

"Відзавтра триватимуть мінські переговори, і для нас вони мають важливе значення. Ми йдемо за реалізацією дорожньої карти й виконуємо пункти мінських домовленостей", - сказав Ю.Тандіт у вівторок журналістам, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", які питання розглядатимуть на засіданні ТКГ.

Він наголосив, що в Мінську працюватимуть усі підгрупи Тристоронньої групи, зокрема відбудеться засідання і гуманітарної підгрупи. "Для нас дуже важливе звільнення усіх заручників", - сказав радник глави СБУ.

За словами радника глави СБУ, нині частина української делегації вже виїхала в Мінськ.

"Якщо говорити про те, які питання порушуватимуть. Звісно ж, це безпека: ми говоримо про те, що ми реалізуємо ті пункти, які ухвалювали в Мінську, зокрема щодо відведення озброєння. Гарантую вам, що те, що зараз відбувається з відведенням військ, не буде ніяким чином шкодити місцевому населенню", - сказав Ю.Тандіт, додавши, що з місцевим населенням, яке, в принципі, розуміє це, проводиться роз'яснювальна робота.

Він наголосив: "Для нас важливо на місці реалізувати цю модель і дивитися, як вона працює".

Що стосується обговорення питання звільнення заручників, то, за словами Ю.Тандіта, списки, передані Україні з ОРДО і ОРЛО, "виявилися некоректними". Після цього представники ОРДЛО передали нові списки.

"Після останніх Мінських домовленостей ми отримали списки, які вони вже вважають коректними, і ми зараз встановлюємо правовий статус тих людей, яких нам подають. Часто було так, що ми працювали із списками, в яких були люди, що не мають відношення до АТО і подій, які відбуваються у нас на сході", - сказав радник глави СБУ.

У цьому контексті він наголосив, що для української сторони важливо, щоб у рамках мінських домовленостей використовувався не термін "конфлікт", а термін "агресія" з боку Росії.

"Тепер, після отримання нами вже коректних списків, а ми зараз з ними працюємо, і ми готові виходити на формулу (обміну - ІФ) і готові віддавати тих, кого ми можемо законно передати", - підсумував радник.

Як відомо, Ю.Тандіт регулярно бере участь у роботі гуманітарної підгрупи ТКГ експертом.

Як повідомлялося, 24 жовтня повпред самопроголошеної "Донецької народної республіки" Денис Пушилін заявив, що через українську сторону контактна група в Мінську 26 жовтня збереться без гуманітарної підгрупи. "Через українську сторону зустріч гуманітарної підгрупи в Мінську 26 жовтня не відбудеться. Були численні перенесення з українського боку, у результаті консенсусу не досягли. Наступна зустріч підгрупи запланована тільки на 9 листопада", - сказав він журналістам.

У свою чергу, представник України в підгрупі з гуманітарних питань, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що українська сторона вважає невмотивованою паузу до 9 листопада в роботі гуманітарної підгрупи, і наполягає на зустрічі найближчим часом.

"Українська сторона вважає невмотивованою паузу до 9 листопада в гуманітарній підгрупі, тим паче в контексті зустрічей в "нормандському форматі", де на вимогу української сторони гуманітарна проблематика звучала як одна з пріоритетних", - повідомила агентство "Інтерфакс-Україна" І.Геращенко в понеділок.

За її словами, незважаючи на первинну повну відмову РФ щодо допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ - ІФ) на окуповані території вдалася завдяки спільній позиції України, Франції і Німеччини цю згоду отримати. Народний депутат повідомила, що представник гуманітарної групи від ОБСЄ Тоні Фріш відвідає в'язниці на території окупованого Донбасу 25-27 жовтня.

І. Геращенко наголосила, що українська сторона пропонувала провести зустріч гуманітарної підгрупи 28 жовтня, після повернення Т. Фріша. "Не було досягнуто угоди із цього приводу, про відмову іншої сторони нас поінформував Т. Фріш", сказала І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА