11:20 26.10.2016

Автоматичне набуття громадянства РФ є примусовим - лист українського обсудмена російській колезі

3 хв читати
Автоматичне набуття громадянства РФ є примусовим - лист українського обсудмена російській колезі

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська просить уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову втрутитися в ситуацію з передачею громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка і перевірити правові підстави прийняття їх в російське громадянство.

Як повідомляється на офіційній сторінці українського омбудсмена, В.Лутковська звернулася до Т.Москалькової щодо примусового прийняття в громадянство РФ громадян України, які проживали в Криму та не змогли у встановлений термін звернутися до міграційної служби, щоб відмовитися від російського громадянства, зокрема й тому, що в цей час перебували в місцях позбавлення волі. За її словами, це питання набуває дедалі більшої актуальності у зв'язку з тим, що саме через наявність у О.Сенцова та О.Кольченка російського громадянства, яке було їм надано автоматично, Міністерство юстиції РФ відмовилося передати їх в Україну для подальшого відбування покарання.

"Автоматичне набуття російського громадянства тими особами, які в силу різних причин не змогли від нього відмовитися, фактично є примусовим", - зазначає в листі В.Лутковська.

За її словами, перебуваючи під вартою, О.Сенцов та О.Кольченко були позбавлені можливості подати в міграційну службу заяву про відмову від російського громадянства.

Омбудсмен України також зазначає, що ч. 1 ст. 6 Європейської конвенції про громадянство встановлює, що громадянство ex lege може бути набуте лише дітьми, і жодною конвенцією не передбачено можливості примусового прийняття в громадянство, яким по своїй суті є автоматичне прийняття в громадянство РФ жителів Криму.

В.Лутковська переконана, що автоматичне набуття громадянства О.Сенцовим та О.Кольченком не лише суперечить міжнародним стандартам з питань громадянства, а й порушує їх право повернутися на батьківщину.

Крім того, в матеріалах справи перебував паспорт О.Сенцова, який свідчив про наявність у нього громадянства України, а сам О.Сенцов неодноразово офіційно заявляв, що ніколи не змінював українське громадянство і не приймав російське.

"Свого часу я надавала вашій попередниці докази того, що і Сенцов, і Кольченко є громадянами України, а той факт, що до них допустили українського консула, є підтвердженням того, що влада Російської Федерації визнала наявність у Олега Сенцова і Олександра Кольченка українського громадянства. Більш того, в доповіді уповноваженого з прав людини за 2015 рік Памфілова Е.А. констатувала, що в результаті вжитих за скаргами Сенцова і Кольченка дій уповноваженого було усунуто правову невизначеність щодо їх громадянської належності та визнано їх українське громадянство", - йдеться в листі В.Лутковської.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд у серпні 2015 року визнав О.Сенцова та О.Кольченка винними в створенні в Криму терористичного угруповання, у скоєнні двох терактів і підготовці ще одного, а також у спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні зброї. О.Сенцов був засуджений до 20 років колонії, О.Кольченко - до 10 років позбавлення волі. На початку травня 2016 р. О.Сенцов і О.Кольченко заповнили документи для екстрадиції в Україну.

21 жовтня заступник міністра юстиції України Сергій Петухов поінформував, що РФ відмовилася передати О.Сенцова та О.Кольченка для відбування покарання на батьківщину. У відповіді Мін’юсту РФ зазначено, що засуджені "набули російське громадянство відповідно до частини 1 статті 4 Федерального конституційного закону від 21.03.2014 р. "Про прийняття в Російську Федерацію республіки Крим і утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя". Згідно з цим документом, жителі півострова, які протягом місяця з набуття ним чинності не відмовилися від російського громадянства, автоматично стають росіянами.

25 жовтня Т.Москалькова заявила, що О.Сенцов та О.Кольченко не можуть бути видані Україні, якщо вони є громадянами РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА