18:25 01.11.2016

Рада прийняла в першому читанні законопроект про скасування пенсійного збору з валютних операцій

2 хв читати
Рада прийняла в першому читанні законопроект про скасування пенсійного збору з валютних операцій

Верховна Рада України має намір відзначити пенсійний збір при операціях із закупівлі готівкової валюти.

За законопроект №4741 у першому читанні про зміни до Бюджетного кодексу про сприяння детінізації валютообмінних операцій у першому читанні проголосували 247 народних депутатів

Законопроект пропонує скасувати ставку пенсійного збору при операціях із купівлі валюти як у готівковій, так і безготівковій формі, що становить на сьогодні 2%.

Законопроект також пропонує дозволити операції при купівлі і продажу іноземної валюти без надання посвідчення особи.

Як повідомлялося, ініціаторами документа виступили, серед інших, голова Радикальної партії Олег Ляшко, голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики Сергій Рибалка.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту зазначено, що збір з валютних операцій вперше в Україні був введений в 1998 році як тимчасовий захід: до 2006 року його ставка становила 1,5%, потім скоротилася до 1,3%, в 2007 році - до 1%, у 2008 році - до 0,5%, а в 2009 році – до 0,2%.

У січні 2011 року Верховна Рада України скасувала пенсійний збір з операцій з іноземною валютою, але вже в 2014 році знову повернулася до його стягнення зі ставкою 0,5%.

При цьому ставка пенсійного збору при купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі із початку 2015 року підвищена з 0,5% до 2%, але з платників цього збору вилучені юридичні особи, а об'єктом збору визначені виключно готівкові операції із закупівлі валюти.

"Впровадження такого механізму наповнення Пенсійного фонду не відповідає основним принципам функціонування пенсійної системи України, передбачають солідарну відповідальність працівників та роботодавців і не покладання її на третіх осіб", - зазначається в пояснювальній записці.

Згідно з документом, у результаті такі дії, окрім порушення принципу рівності оподаткування (одні особи сплачують податки, інші - ні), зумовили масштабний відтік валюти з банківського сектора, зростання тіньового сектора валютообмінних операцій і створення розгалуженої мережі нелегальних обмінних пунктів, які не потребують ідентифікації своїх клієнтів і сплати пенсійного збору.

У записці з посиланням на оцінки Асоціації "Український кредитно-банківський союз" також вказується, що тіньовий валютний ринок вже досяг 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню і ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні.

"Ухвалення законопроекту сприятиме скороченню багатомільярдного тіньового сектора, створенню умов для зростання довіри населення і бізнесу до дій Національного банку України і національної валюти, що сприятиме поверненню заощаджень у банківську систему", - резюмується в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА