12:42 03.11.2016

Рада має намір запровадити інститут медіації для позасудового вирішення спорів

2 хв читати
Рада має намір запровадити інститут медіації для позасудового вирішення спорів

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про медіацію (№3665).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", проект закону за основу підтримали 238 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Автор законопроекту Альона Шкрум (фракція "Батьківщина"), представляючи проект закону, пояснила: "Медіація – не досудовий спосіб вирішення спорів, а позасудовий...Медіація буде врегульована в нашому законі, і люди зможуть зовсім не звертатися в суд".

Депутат зазначила, що таким чином вдасться трохи "розвантажити" українські суди.

У свою чергу народний депутат з фракції Радикальної партії Олег Купрієнко під час обговорення законопроекту висловив застереження, що "медіація може бути ще одним інструментом для ухилення сплати податку на прибуток".

У проекті закону даються визначення понять "медіація", "медіатор", "сторони медіації" та "учасники медіації", "суперечка".

Згідно з документом, медіація може бути застосована в будь-яких конфліктах (спорах), зокрема цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також кримінальних провадженнях та справах щодо адміністративних правопорушень.

Пропонується поширити дію закону, у разі прийняття як на резидентів, так і нерезидентів України, якщо сторони погодилися, що процедура медіації відбудеться на території України.

Вона може бути проведена у разі виникнення конфлікту як до звернення до суду, так і під час або після судового або третейського провадження, зокрема під час виконавчого провадження.

Проект закону передбачає, що якщо сторона вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин, медіація може бути проведена виключно щодо обсягу та способу компенсації завданої шкоди цим злочином.

У законопроекті прописано порядок проведення медіації.

Проект закону передбачає, що медіатором може бути фізична особа, яка досягла 25 років, з вищою або професійно-технічною освітою, яка пройшла професійне навчання медіації

Не зможуть бути медіаторами державні службовці, особи, звільнені з посади судді, прокурора, слідчого, державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги чи корупційне правопорушення, особи з обмеженою дієздатністю або визнані недієздатними, а також з непогашеною судимістю. не може бути медіатором особа, виключена з реєстру до закінчення трирічного терміну.

Крім того, прописано порядок спеціальної підготовки медіаторів, їх відповідальність та контроль якості надання ними послуг.

Водночас запропоновано внести відповідні зміни до низку законів та кодексів у зв'язку з ухваленням закону про медіацію.

Закон набуваєчинності з дня, наступного за днем його опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА