12:24 14.11.2016

До ВР внесено законопроект, що уточнює коло осіб, зобов'язаних подавати е-декларації

2 хв читати
До ВР внесено законопроект, що уточнює коло осіб, зобов'язаних подавати е-декларації

Народні депутати України Юрій Дерев'янко, Олег Мусій (позафракційні), Ігор Луценко ("Батьківщина") та Юрій Чижмар (Радикальна партія) внесли до парламенту альтернативний законопроект №5318-1, який передбачає електронне декларування майна та доходів експертами, які формують владу, але при цьому не є держслужбовцями.

Як повідомила прес-служба Ю. Дерев'янко, внесений законопроект є альтернативою внесеного раніше №5318; його основна відмінність - у зміні кола суб'єктів, на яких пропонується поширити обов'язок подавати електронні декларації.

Оригінальний законопроект №5318 передбачав подачу е-декларацій членами Громадської ради доброчесності, Громадської ради при НАЗК, Ради громадського контролю при НАБУ, які не є держслужбовцями, а також фізичними особами, які отримують кошти в рамках реалізації в Україні програм міжнародної технічної допомоги.

Альтернативний проект, зокрема, пропонує зарахувати до суб'єктів, на яких поширюється дія закону "Про запобігання корупції", також членів конкурсних комісій, а також фізичних осіб, які виконують на громадських засадах повноваження, делеговані їм органами влади, але не є держслужбовцями. З альтернативного законопроекту виключено осіб, які отримують кошти за програмами міжнародної технічної допомоги, а коло членів Ради громадського контролю при НАБУ уточнено, як членів (або кандидатів у члени) консультативно-дорадчих органів при посадових особах або органах влади усіх рівнів, юридичних осіб публічного права, які сприяють участі громадськості у реалізації державної політики.

Ю. Дерев'янко переконаний, що для порядної людини подача електронної декларації не має бути проблемою. "Якщо людина чесна, готова бути прозорою, подай електрону декларацію - і крапка, обирай нам владу, прокурорів, суддів, міліціонерів, чиновників, бери участь у всіх цих комісіях дорадчих, консультативних та всяких інших", - зазначив нардеп.

Як повідомлялося, законопроект позафракційного депутата Ю. Дерев'янка №5318 був зареєстрований у Верховній Раді 28 жовтня. Представництво Європейського Союзу в Україні виступило проти законопроекту, зазначивши, що "неурядові антикорупційні організації не можна прирівнювати до чиновників".

Після цього Ю. Дерев'янко запропонував до другого читання зробити більш коректними норми законопроекту. "Декларації мають заповнювати люди, які впливають на долю кожної людини. Вони впливають, тому що громадський активіст сьогодні може бути членом комісії, яка обере прокурора, суддю чи міліціонера", - заявив він.

Народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм висловив журналістам думку, що Ю. Дерев'янко "ближчий до того, щоб відкликати законопроект", і що потрібно підготувати "розумний варіант" цього законопроекту, оскільки в ньому "є нормальні норми". На думку парламентарія, Ю. Дерев'янка "використовують у цій ситуації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА