13:11 16.11.2016

Основним фігурантом справи щодо тиску на митрополита Володимира є не Новинський, а Віктор Янукович - Деркач

3 хв читати
Основним фігурантом справи щодо тиску на митрополита Володимира є не Новинський, а Віктор Янукович - Деркач

У справі про тиск на главу Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Володимира основним фігурантом є екс-президент Віктор Янукович, а не народний депутат фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський, який може виступити в справі як свідок, заявляє позафракційний народний депутат Андрій Деркач.

"Основний фігурант справи Янукович Віктор Федорович і співробітники правоохоронних органів. Вважаю, що Вадим Новинський може давати свідчення як свідок, оскільки не ухиляється від слідства і викладає свою версію подій... Не він основний фігурант справи", - йдеться в заяві А. Деркача, оприлюдненій у середу.

Депутат заявив, що з цієї причини не має намір голосувати за зняття з В. Новинського депутатської недоторканності.

А. Деркач нагадав, що три роки тому після спілкування з митрополитом Володимиром і на його прохання направив до Генеральної прокуратури депутатське звернення за фактом порушення конституційних прав і свобод та скоєння протиправних дій відносно глави УПЦ (МП) з боку В. Януковича і правоохоронців. Це звернення стало підставою для відкриття кримінального провадження.

"Який би тиск на мене не намагалися чинити за цей період, я заяви не забиратиму, як і змінювати свої свідчення. Коментувати якісь деталі слідства, які мені стали відомі як свідкові, я не можу і не маю ніякого процесуального права", - заявляє А. Деркач.

За його словами, всі факти і деталі справи можна буде висловити і почути на відкритому судовому процесі. Парламентарій також закликав зацікавлених осіб не заважати роботі слідства і "не нагнітати фальшивих пристрастей".

А. Деркач заявляє, що "окремі політичні, державні діячі та представники бізнес-спільноти" в останні роки вважають для себе можливим відкрите втручання у внутрішні справи церковних організацій, намагаючись підлаштувати під свої поточні кон'юнктурні інтереси", забуваючи про те, що всі релігійні організації, зокрема і УПЦ (МП), відокремлені від держави. "Часом це втручання доходить до прояву відкритого менторського тону і спонукання до виконання своїх політичних іміджевих і корисливих інтересів", - йдеться в заяві депутата.

"Я твердо впевнений у тому, що справжнє розслідування має показати всім занепокоєним церковним життям чиновникам, запопадливим меценатам і лиходійним депутатам та спонсорам межі їхніх дій і відгородити церковні та релігійні організації від втручання в їх внутрішні справи всіх тих, хто не є членами кліру або виконавчих органів цих організацій", - наголошує парламентарій.

При цьому він також нагадав представникам релігійних організацій, що спроби будь-якого втручання в перебіг слідства або судового розгляду також неприпустимі і розглядаються законом як протидія правосуддя і встановлення істини у справі. "Не слід плутати давню традицію помилування злочинців чи безневинно засуджених з неприкритим бажанням вивести з-під дії закону тих, вину яких розслідують і яка підлягає судовому вердикти", - заявив А. Деркач.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА