17:02 01.12.2016

Кучма сумнівається, що глави МЗС країн "Нормандської четвірки" підпишуть дорожню карту щодо Донбасу до кінця поточного року

2 хв читати
Кучма сумнівається, що глави МЗС країн "Нормандської четвірки" підпишуть дорожню карту щодо Донбасу до кінця поточного року

Другий президент України, представник України в тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кучма сумнівається, що до кінця поточного року міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ підпишуть план врегулювання ситуації на сході України.

"Я не бачу (перспективи - ІФ), щоб до кінця року міністри закордонних справ (країн "Нормандської четвірки" - ІФ) підписали якийсь документ, що відповідає на більшість наших питань. А ви знаєте, які для України головні питання - це питання безпеки, тиші", - сказав Л.Кучма журналістам у четвер у кулуарах першого Балто-Чорноморського форуму в Києві, відповідаючи на запитання, чи є перспектива погодження дорожньої карти щодо Донбасу до кінця року.

Він зазначив, що після зустрічі глав МЗС країн "Нормандської четвірки" в Мінську напруження на Донбасі не знизилося, зокрема на луганському напрямку. "Немає ніяких заяв, припустимо, про те, що ми Золоте (контрольний пункт в'їзду-виїзду - ІФ) відкриємо", - додав представник України в ТКГ.

Відповідаючи на запитання, хто міг би замість нього представляти України в ТКГ, з огляду на те, що раніше він заявив про бажання вийти з цього процесу, Л.Кучма сказав: "На це запитання може відповісти Петро Порошенко. Це його прерогатива, кого він побачить, того й вирішить (делегувати - ІФ)". "Поки що бачите, таке питання не стоїть. Я зараз їду до Петра Порошенка", - додав він.

Водночас, відповідаючи на запитання, чи впорається хтось інший як представник України в ТКГ, Л.Кучма зазначив, що в Україні багато талановитих політиків, які могли б перейняти на себе ці функції.

Відповідаючи на запитання журналістів, представник України також зазначив, що не бачить альтернативи Мінському процесу. "Ми не маємо виходити з жодних форматів, іншого нічого немає. Треба використовувати цей формат до кінця", - сказав Л.Кучма.

Виступаючи на форумі перед цим, він також зазначив, що РФ та Україна по-різному бачать шляхи врегулювання конфлікту на Донбасі. "Головне, що нам вдалося припинити повномасштабну війну... Але те, що ми зараз на цей процес дивимося абсолютно по-різному, що Україна, що РФ, насамперед. Ми хочемо спочатку миру, а потім усі інші умови, Росія ж хоче вирішувати ці проблеми разом - проводити вибори, не змінюючи нічого на тій території", - сказав представник України.

За його словами, станом на сьогодні жодна зі сторін не бачить реального варіанта вирішення конфлікту на Донбасі. "Мені часто ставлять питання, від кого залежить вирішення цієї проблеми глобально, я завжди відповідаю: "Від Господа Бога та від Путіна". У Господа Бога у нас усіх немає можливості попросити, а Путіна в української сторони також", - сказав Л.Кучма.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА