13:52 05.12.2016

Посол Великої Британії про Будапештський меморандум: Ми намагатимемося виконувати свої зобов'язання й готові у будь-який момент сісти за стіл переговорів

2 хв читати
Посол Великої Британії про Будапештський меморандум: Ми намагатимемося виконувати свої зобов'язання й готові у будь-який момент сісти за стіл переговорів

Росія у рамках Будапештського меморандуму 1994 роки як одна з країн-гарантів територіальної цілісності України не виконала своїх зобов'язань, водночас Велика Британія, зі свого боку, готова виконувати свої зобов'язання, сказала посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

"Якщо ви у мене запитаєте, чи виконаний меморандум? Ні, він не виконаний, але він не виконаний і Росією. Наскільки я знаю, багато українців з цього питання дуже розчаровані. Цей договір обмежений юридичними обґрунтуваннями його виконання", - сказала посол під час публічних дебатів у Києві в понеділок.

Вона зазначила, що в березні 2014 року Україна, США та Велика Британія скликали консультації щодо виконання Будапештського меморандуму. "Там були міністр закордонних справ України Андрій Дещиця, держсекретар США Джон Керрі, я там була з нашим міністром закордонних справ. І там був порожній стілець - російська сторона в особі міністра закордонних справ (Сергія - ІФ) Лаврова не захотіла брати участь у консультаціях. Ми намагатимемося виконувати свої зобов'язання у рамках Будапештського меморандуму. Ми готові у будь-який момент сісти за стіл переговорів, щоб обговорити це питання", - наголосила Дж.Гоф.

За її словами, Росія, розв'язавши війну на Донбасі, порушила не лише свої зобов'язання у рамках Будапештського меморандуму, а й низку міжнародних зобов'язань.

Як відомо, Київ, звинувачуючи Росію в анексії Криму та подальшій агресії на Донбасі, вказує на порушення Москвою Будапештського меморандуму та відсутність більш жорсткої реакції інших підписантів.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) - міждержавний документ, що гарантує дотримання положень Заключного акта ОБСЄ, Статуту ООН і ДНЯЗ стосовно України як держави-учасниці договору, що не має ядерної зброї. Підписаний 5 грудня 1994 року лідерами України, США, Росії та Великої Британії.

Франція та Китай - два інші учасники ДНЯЗ, що володіли на момент підписання Будапештського меморандуму ядерною зброєю, надали аналогічні гарантії, зробивши відповідні заяви, але не поставили своїх підписів під цим документом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА