13:26 26.02.2017

Кравчук вважає, що Україні не потрібно відновлювати ядерний потенціал

2 хв читати
Кравчук вважає, що Україні не потрібно відновлювати ядерний потенціал

Перший президент України Леонід Кравчук заявив, що Україні не потрібно відновлювати ядерний потенціал.

"А ви уявіть, що наша ядерна зброя діє, от ми її тут зробили, маємо тут відновити її, є все, щоб виробляти ядерну зброю і ставити на носії. Ядерну зброю було виготовлено на території Росії, в Арзамасі. Всі боєголовки, 165 - стратегічні, а кожна несла по 5 зарядів, це 700, усі направлені на США і термін їх дії закінчується у 1997 році. У 1997 році треба було зняти боєголовки і куди віддати? У Росію. Це надумана химера, і зараз цим спекулюють. Єдиний шлях був - віддати ядерну зброю. І єдиний шлях для людства - припинити виготовлення ядерної зброї", - сказав Л.Кравчук в програмі "Гордон" на телеканалі "112 Україна".

На запитання, чи потрібно Україні відновлювати свій ядерний потенціал, перший президент відповів: "По-перше, не можна, а по-друге - не треба".

Незважаючи на приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і зобов'язання України всіх ядерних озброєнь на її території, 5 грудня 1994 року між Україною, РФ, Великою Британією і США було підписано так званий Будапештський меморандум, за яким раніше перераховані держави-учасниці мали поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії проти України, зокрема і від економічного тиску. 2 червня 1996 р. Україна офіційно втратила ядерний статус.

У Міністерстві закордонних справ України після початку агресії РФ неодноразово заявляли, що Росія ігнорує положення статуту ООН і не виконує своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом. Водночас у МЗС РФ заявляють, що країна не порушувала Будапештського меморандуму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА