17:13 02.03.2017

Глави МЗС України та Німеччини обговорили, як підвищити ефективність СММ ОБСЄ та змусити РФ виконати Мінські угоди

2 хв читати
Глави МЗС України та Німеччини обговорили, як підвищити ефективність СММ ОБСЄ та змусити РФ виконати Мінські угоди

Міністри закордонних справ України та Німеччини Павло Клімкін та Зігмар Габріель на зустрічі в Києві обговорили шляхи підвищення ефективності діяльності Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі.

"У нас була дуже хороша розмова, яка насамперед була сконцентрована на тому, що ми можемо зробити разом, що ми можемо зробити у рамках "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, РФ - ІФ) для того, щоб принести мир на Донбас і змусити Росію виконати Мінські угоди", - сказав П.Клімкін на спільній із З.Габріелем прес-конференції в Києві в четвер.

Глава українського зовнішньополітичного відомства нагадав, що нещодавно в Мюнхені відбулася зустріч у "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ.

Він укотре наголосив, що необхідно припинити вогонь на Донбасі, дозволити ОБСЄ цілодобово та ефективно контролювати всю територію Донбасу, а також ділянку українсько-російського кордону. "А потім, на цій основі, працювати, коли там не буде російських військ, незліченної (кількості - ІФ) озброєння, яке закачується через неконтрольовану ділянку кордону, потім йти до найважливіших кроків - виборів", - зазначив П.Клімкін.

Проте, за його словами, Росія прагне до свідомої ескалації ситуації, чому сприяє визнання "документів" ОРДЛО та "націоналізація" підприємств. "Не потрібні ніякі компроміси, треба почати виконувати "Мінськ". Але Росія фундаментально зацікавлена в іншому - у використанні Донбасу для дестабілізації усієї України", - сказав П. Клімкін.

"Ми нині працюємо над тим, яким чином зміцнити нашу СММ ОБСЄ, яким чином досягти реального припинення вогню, а головне - ефективного контролю з боку СММ, причому цілодобового контролю не лише над лінією зіткнення, а над усією територією Донбасу, зокрема над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону", - сказав глава МЗС П.Клімкін.

У свою чергу З.Габріель зазначив, що Німеччина підтримує ініціативу України посилити місію ОБСЄ на Донбасі для того, щоб точно встановити, хто і яким чином порушує режим тиші.

"Ми привезли з собою три камери в підтримку (СММ - ІФ), камери для спостереження за ситуацією там. Звичайно ж, усе технічне обладнання і документацію", - сказав міністр закордонних справ Німеччини.

П.Клімкін також повідомив, що на зустрічі з німецьким колегою вони обговорили гуманітарну складову конфлікту на Донбасі, питання політичних в'язнів і заручників, підсумки засідання тристоронньої контактної групи в Мінську в середу.

"Це, звісно, було нашою фундаментальною темою. Але, безумовно, ми торкнулися також двосторонньої проблематики. Я висловив вдячність за допомогу, яку Німеччина надала нам у багатьох сферах. Ми розширюватимемо цю співпрацю", - сказав він.

П.Клімкін також додав, що Україна і Німеччина розширюватимуть інвестиційну та торговельну співпрацю.

Крім того, міністри під час переговорів обговорили європейський порядок денний та питання безвізового режиму між Україною та ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА