12:51 21.03.2017

Громадськість запропонувала Кабміну три кандидатури на аудитора НАБУ від уряду

2 хв читати
Громадськість запропонувала Кабміну три кандидатури на аудитора НАБУ від уряду

Кілька громадських організацій запропонували Кабінету Міністрів України кандидатури Марти Борщ, Карлоса Кастресани і Джованні Кесслера до складу комісії зовнішнього контролю проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) для затвердження за квотою уряду.

"Кабінет Міністрів звернувся до громадськості і ми рекомендували кількох кандидатів. У нашому списку міжнародно визнані експерти: це американський прокурор Марта Борщ, яка свого часу домоглася вироку для Павла Лазаренка (екс-прем'єр-міністра України – ІФ.), вона вільно говорить російською мовою і відмінно орієнтується в українських реаліях; іспанський прокурор Карлос Кастресана, який очолював створену ООН Міжнародну комісію із боротьби з безкарністю в Гватемалі, і який допоміг викрити корупцію, зокрема, екс-президента цієї країни Альфонсо Портільо; і також ми підтримуємо кандидатуру італійця Джованні Кесслера, який брав участь у виборі директора НАБУ", - сказав виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин на брифінгу у вівторок у Києві.

Він висловив сподівання, що уряд продемонструє позицію і подасть одну з цих незалежних кандидатур, і цей кандидат своїм авторитетом не дозволить аудиторській комісії НАБУ "запрограмувати наперед негативний або необґрунтований висновок".

У свою чергу співголова "Реанімаційного пакета реформ" Тарас Шевченко наголосив, що зазначені кандидатури узгоджені громадськими організаціями, і вони відповідають тим критеріям, які встановлені в законі, а також стандартам чесності та добропорядності.

"Запропоновані кандидати є прокурорами з великим міжнародним досвідом. Серед них є ті, хто робили такі аудити для найсильніших, зокрема, американських правоохоронних органів", - пояснив він.

Виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дарина Каленюк зазначила, що після звернення 17 березня до цих людей, вони всі вже на наступний день відреагували і проявили зацікавленість у цій роботі.

Раніше у вівторок, 21 березня, на пленарному засіданні Верховної Ради народні депутати України не змогли делегувати Найджела Брауна за своєю квотою до складу комісії з аудиту НАБУ. За нього проголосували 200 парламентаріїв за мінімально необхідних 226

Перед цим голова парламенту Андрій Парубій виніс на рейтингове голосування кандидатури як Н.Брауна, так і другого кандидата - Роберта Сторча. Під час рейтингового голосування перший кандидат набрав більше голосів, після чого його кандидатуру винесли на голосування для затвердження незалежним аудитором НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА