19:30 03.05.2017

Дуда пообіцяв Порошенку особисто розглянути інцидент з демонтажем українського пам'ятника під Перемишлем і надати йому належної оцінки

2 хв читати
Дуда пообіцяв Порошенку особисто розглянути інцидент з демонтажем українського пам'ятника під Перемишлем і надати йому належної оцінки

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Польщі Анджеєм Дудою, під час якої співрозмовники, зокрема, обговорили ситуацію з демонтажем пам'ятника воїнам Української повстанської армії (УПА) біля Перемишля (Польща).

"Президент України засудив інцидент з демонтажем української пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля 26 квітня цього року. Він відзначив неприйнятність знущання над державними символами України і зазначив, що це потребує реакції польського керівництва. У відповідь Анджей Дуда пообіцяв особисто розглянути цей інцидент і надати йому належну оцінку, щоб не допустити таких рецидивів у майбутньому", - повідомляє в середу ввечері прес-служба глави Української держави.

У контексті вшанування 70-ої річниці операції "Вісла" П. Порошенко висловив сподівання на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тис. українців були примусово виселені зі своїх будинків.

Також під час телефонної розмови П. Порошенко привітав А. Дуду з 226-ю річницею Конституції Речі Посполитої, що відзначається 3 травня.

Сторони позитивно оцінили результати засідання Консультаційного комітету президентів України та Республіки Польща, що відбулося 11 квітня 2017 року в Києві.

Було також досягнуто домовленість про координацію кроків із легалізації усіх місць поховань на території Польщі, так і польських в Україні, з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні у відповідності з двосторонньою угодою про збереження місць пам'яті.

"П. Порошенко запросив главу Польської держави відвідати з візитом Україну в поточному році", - йдеться в інформації.

Як повідомлялося, 26 квітня в Польщі місцева влада демонтувала пам'ятник УПА на кладовищі в селі Грушовичі біля Перемишля. Після події Український інститут національної пам'яті заявив про припинення процесу легалізації польських меморіальних об'єктів на території України і вимагає об'єктивного розслідування фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі за період з 2014 до 2017 рр..

Водночас у польському Інституті національної пам'яті заявили, що могила воїнів УПА в Грушовичах може бути відновлена після археологічних досліджень та підтвердження, що тут дійсно поховані останки українців. В такому випадку польська сторона забезпечить відповідний правовий захист.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА