16:20 17.06.2017

Кубілюс: "План Маршалла" для України представлять на саміті Східного партнерства у листопаді

2 хв читати

Так званий "план Маршалла" з довгострокової підтримки України, офіційно підтриманий Європейською народною партією, буде представлено на саміті Східного партнерства в Брюсселі в листопаді, повідомив один із авторів документа екс-прем'єр Литви Андрюс Кубілюс.

"Ми представимо "план Маршалла для України" на саміті Східного партнерства у листопаді, де, сподіваємося, згадка про цей документ з'явиться в підсумковій декларації саміту", - сказав А.Кубілюс в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Зараз ми рухаємося далі, плануємо до кінця червня поїхати в Берлін і Брюссель. Також є ціла низка конференцій, скажімо, в Лондоні на початку липня", - розповів А.Кубілюс про підготовку документа.

Як повідомлялося, в Євросоюзі активно просувають аналог плану Маршалла щодо України - "Новий європейський план для України". Авторство документа належить трьом литовським політикам: двом екс-прем'єрам Андрюсу Кубілюсу і Ґядімінасу Кіркіласу, а також колишньому главі МЗС Пятрасу Вайтєкунасу. Спочатку поточного року "План Маршалла для України" офіційно затвердив литовський Сейм, а в березні - конгрес Європейської народної партії (ЄНП) на Мальті, згадавши про нього у своїй підсумковій резолюції.

У резолюції йшлося, що Європейський союз і країни-члени мають розробити двосторонні і багатосторонні програми, що передбачають негайну військову, гуманітарну та економічну підтримку просування демократичних реформ і довгострокової зовнішньої політики України з європейської та євроатлантичної інтеграції.

За словами А.Кубілюса, обговорюється можливість використовувати ресурси EU External Investment Plan (Європейський зовнішній інвестиційний план), за яким Єврокомісія передбачає до 88 млрд євро до 2020 року. "Звісно, напевно, половина цих грошей піде на Африку. Але ще залишиться чимала сума, хоча б частину з них може бути використано і для України. Поки що немає конкретики, про це ще зарано говорити, але такі можливості є", - сказав політик .

"Ми завжди говоримо, що "План Маршалла для України" ми називаємо "планом умов реформ". І звісно ці гроші необхідно використовувати для дуже конкретних проектів і цілей", - додав А.Кубілюс.

Раніше в інтерв'ю "Європейській правді" А.Кубілюс заявляв про те, що план Маршалла для України може передбачати до 5 млрд євро на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА