07:27 25.07.2017

Лідери "нормандської четвірки" висловилися за негайне припинення вогню на Донбасі

2 хв читати
Лідери "нормандської четвірки" висловилися за негайне припинення вогню на Донбасі

Лідери Німеччини, Франції, України і Росії після переговорів у понеділок домовилися про невідкладні заходи для просування політико-дипломатичного процесу з вирішення конфлікту на Донбасі та висловилися за негайне припинення вогню, йдеться в спільній німецько-французькій заяві, поширеній за підсумками телефонних переговорів "нормандської четвірки".

"Порушення режиму припинення вогню мають зупинится негайно. Глави держав і урядів вимагають виконання угоди про припинення вогню від 21 червня 2017 року, досягнутого тристоронньої контактною групою в Мінську. Мають бути вжиті необхідні заходи для запобігання руйнуванню цивільної інфраструктури та великих об'єктів для запобігання гуманітарній катастрофі на Донбасі , - йдеться в заяві.

"Глави держав і урядів, зокрема, обговорили важливість відведення важкого озброєння, особливо в найбільш уражених ділянках, на складанні переліку яких наполягає Франція і Німеччина. Робочій групі з безпеки Тристоронньої контактної групи доручено виявити і встановити такі зони в рамках наступного засідання, яке відбудеться 2 серпня 2017 року. Крім того, учасники (лідери нормандського формату - ІФ) зажадали продовження розведення сил у трьох пілотних зонах, у рамках рішення Тристоронньої контактної групи від 21 до нтября 2016 року. Сторони вживатимуть усіх необхідних заходів, щоб забезпечити повне спостереження цього процесу СММ ОБСЄ", - йдеться в заяві.

Лідери "нормандської четвірки" також наголосили на необхідності відведення без зволікання сил техніки в районі Станиці Луганської під постійним контролем з боку СММ ОБСЄ, згідно з рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року.

Крім того, СММ ОБСЄ повинна мати безпечний доступ до усіх частин Донбасу, зокрема до тимчасово неконтрольованих Києвом ділянок українсько-російського кордону, при цьому має бути гарантована безпека спостерігачів СММ, йдеться в заяві лідерів Німеччини і Франції.

Президент Франції та канцлер Німеччини закликали сторони вжити заходів для обміну полоненими за принципом "всіх на всіх" до кінця поточного року.

Сторони робитимуть кроки назустріч для відновлення економічних відносин. Деталі мають обговорюватися якомога швидше, також йдеться в заяві президента Франції і канцлера Німеччини за підсумками переговорів лідерів "нормандської четвірки".

Наступного місяця мають знову зустрітися політичні радники глав держав і урядів. Лідери "нормандської четвірки" домовилися продовжити спілкування в телефонному режимі після цього, зазначається в спільній німецько-французькій заяві, поширеній за підсумками телефонних переговорів "Нормандської четвірки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА