20:56 17.10.2017

Польща і Україна підпишуть декларацію щодо імплементації мовної статті закону про освіту

3 хв читати
Польща і Україна підпишуть декларацію щодо імплементації мовної статті закону про освіту

Польща і Україна підпишуть декларацію, де будуть прописані основні напрямки імплементації мовної статті закону "Про освіту" для українських шкіл, в яких навчання ведеться польською мовою.
Як повідомляє Міністерство освіти і науки України, про це домовилися під час зустрічі в Києві у вівторок міністр освіти і науки України Лілія Гриневич і міністр національної освіти Польщі Анна Залевська. Наразі сторони працюють над текстом декларації, яку планується підписати вже найближчим часом.
Як наголошується в повідомленні, Л.Гриневич зазначила, що Міносвіти України планує поступово збільшувати частину предметів, які викладаються українською мовою. За попередньою пропозицією української сторони, в старшій школі вона повинна складати 60%.
Польська сторона відразу прийняла загальний план імплементації статті 7 (мовної), проте хвилювання викликали неоднозначні формулювання в законі. "П.4 ст.7 закону говорить, що деякі предмети можуть вивчатися на мовах Європейського Союзу. Але слово можуть - це не гарантія. Повинна бути гарантія, що певна частина предметів буде вивчатися польською", - зазначила А.Залевська.
Л.Гриневич повідомила, що прийнятий закон є базовим і більш детальні формулювання будуть виписані в профільному законі "Про загальну середню освіту", а також в підзаконних актах Кабінету Міністрів України, для опрацювання яких потрібен час.
"Ми з самого початку декларували готовність виписати шлях імплементації в двосторонніх документах між країнами. Хочу зазначити, що 5 українських шкіл, де навчання ведеться польською мовою, вже вчаться за моделлю, яку ми пропонуємо для імплементації. Тобто частково предмети в базовій і старшій школі вивчаються українською ", - зазначила глава українського освітнього відомства.
У Міносвіти зазначають, що на 26 жовтня у Львові заплановано круглий стіл за участю представників польської меншини в Україні, посольства Польщі та Міносвіти України з імплементації ст.7 закону "Про освіту".
За даними відомства, в Україні навчається близько 400 тисяч дітей національних меншин в 735 навчальних закладах. Зокрема, польською мовою в минулому навчальному році навчалися 1 тис. 785 учнів в загальноосвітніх школах, вивчали польську мову як предмет 45 тис. 964 учня, в т.ч. як другий - 27 тис. 636. Всього в Україні діє 5 шкіл з навчанням польською мовою, одна школа з викладанням польською та українською мовами і ще одна початкова - з навчанням польською та російською. Також польською  в двох в дитячих садах виховувалося 137 дітей.
У 2015/16 навчальному році українську мову як мову національної меншини в Польщі вивчало 3 тис 136 учнів в 186 закладах (дошкільних установах і школах), зокрема, 318 дітей в 39 дошкільних установах і відділеннях, 1 тис 782 учня в 81 початковій школі; 679 учнів в 53 школах (рівень гімназії); 357 учнів в 13 школах (рівень після гімназії). Крім цього, українська мова викладається в міжшкільних комплексах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА